ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
4 December, 2023
ΚεντρικήΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΟ ποιητής Γιωργής Σαράτσης απαγγέλει Φερνάντο Πεσσόα

Ο ποιητής Γιωργής Σαράτσης απαγγέλει Φερνάντο Πεσσόα

Έκλεισαν χθες στις 1 Δεκεμβρίου, 85 χρόνια από τον θάνατο του  ποιητή . Κριτικού λογοτεχνίας, μεταφραστή, εκδότη και φιλοσόφου Φερνάντο Πεσσόα και ο οποίος θεωρείται πλέον μια αοπό τις μεγαλυτερες λογοτεχνικές μορφές του 20ου αιώνα.

Όσο ζούσε, ο Πεσσόα (188-1935) έγραφε κυρίως στα αγγλικά τα οποία έμαθε να τα μιλάει άπταιστα ακολουθώντας για δέκα χρόνια τον πατριό του στην Νότια Αφρική , όπου δούλευε ως πρόξενος της Πορτογαλίας. Έβγαζε τα προς το ζειν μεταφράζοντας έργα του Πόε, του  Χώθορν και του Ουίτμαν αλλά και θεοσοφιστών, όπως η Μπλαβάτσκι και ο Ληντμπέτερ, που όλοι τους τον επηρέασαν. Παράλληλα έδινε δουλειά του στον “Ορφέα” το κύριο όργανο του Πορτογαλικού μοντερνισμού. Τρείς αγγλόφωνες συλλογές και μία στα πορτογαλικά (Mesanger), πέρασαν απαρατήρητες πριν τον θάνατο του.

Διάσημος έγινε μόνο μετά τον θάνατο του, όταν το έργο του ανακαλύφθηκε στην Πορτογαλία και την Βραζιλία στην δεκαετία του 40.  Η ποίηση του χαρακτηριζόταν από την χρήση ετερώνυμων – προσωπικοτήτων ποιητών που χρησιμοποιούσε για να περνάει ακραίες η μη δημοφιλείς απόψεις

Για να τον τιμήσουμε αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε την απαγγελία ενός ποιήματος του από τον Σαλονικιό ποιητή Γιωργή Σαράτση σε μετάφραση Μαρίας Παπαδήμα. Απολαύστε τον.

Μοιραστείτε