ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
23 April, 2024
ΚεντρικήΙΣΤΟΡΙΑ - ΙΔΕΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΟ Μπόρις Τζόνσον είναι ένας μεγάλος Κλασσικιστής, αλλά θα επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα;

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ένας μεγάλος Κλασσικιστής, αλλά θα επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα;

Του Philipp Chrysopoulos για λογαριασμό του Greek Reporter Europe

Mια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, από κάθε άποψη, ο νέος Βρετανός Πρωθυπουργός είναι ένας οπαδός του Brexit -αλλά είναι παράλληλα ένας μεγάλος Φιλέλληνας, όπως δείχνουν οι κλασσικές του σπουδές και οι συνεχείς αναφορές του στα προσωπικότητες της Αρχαίας Ελλάδος.

Παρόλα αυτά, ως Βρεταννός πατριώτης, είναι ενάντια στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα έχει ακουσθεί να λέει ότι τα Μάρμαρα «στην πραγματικότητα σωθήκανε από τον Έλγιν».
Ο νέος Βρετανός Πρωθυπουργός έχει τελειώσει Κλασσικές Σπουδές στο Κολλέγιο Μπάλιολ της Οξφόρδης. Το 1986, έκανε εκστρατεία για να γίνει πρόεδρος της Ένωσης του Κολλεγίου της Οξφόρδης, κερδίζοντας την θέση με την υποστήριξη των πλούσιων, προνομιούχων συναδέλφων του.

Ήταν εκείνη την χρονιά που προσκάλεσε την τότε Ελληνίδα Υπουργού Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, η οποία εκείνη την περίοδο πάλευε να πάρει πίσω τα γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο για να την συναντήσει. Η Ελληνίδα υπουργός επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να συζητήσει την ανάγκη που υπάρχει τα ανεκτίμητης αξίας μάρμαρα να επιστραφούν στην Ελλάδα και να ξαναενωθούν με τα υπόλοιπα γλυπτά και με τον ίδιο τον Παρθενώνα.

Παρόλες τις εγκάρδιες παρακλήσεις της Μερκούρη, ο Τζόνσον παρέμεινε αμετάπειστος. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, και ειδικά την περίοδο του ως Δήμαρχος του Λονδίνου, η οποία διήρκεσε από το 2008 έως το 2016, ο νέος πρωθυπουργός παρέμεινε αντίθετος στον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Ο Μπόρις Τζόνσον και η Μελίνα Μερκούρη στην Οξφόρδη το 1986

Παρόλα αυτά, κρίνοντας από τις εμφανίσεις του, παραμένει ένας αφοσιωμένος Φιλέλλην. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Βρετανική Daily Mail (Νταίηλυ Μαίηλ) το 2011, ο Μπόρις Τζόνσον επαίνεσε δέκα αρχαίους Έλληνες ου βοήθησαν στην δημιουργία του σύγχρονου πολιτισμού, ειδικότερα τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Αρχίλοχο, την Σαπφώ, τον Σιμωνίδη, τον Πίνδαρο, τον Σοφοκλή, τον Περικλή, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη.

Σε μια ακαδημαϊκή εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Σέντραλ Χωλ στο Γουεστμίνιστερ στις 19 Νοεμβρίου 2015, συγκρίνοντας τις συνεισφορές της Ελλάδος και της Ρώμης στον ανθρώπινο πολιτισμό, ο Τζόνσον δήλωσε ότι οι Έλληνες υπήρξαν πρώτοι σε όλα.

ΟΙ Έλληνες μας έδωσαν την ποίηση, την ιστορία, την τέχνη και την φιλοσοφία υποστήριξε ο νέος Βρετανός Πρωθυπουργός. Επίσης μας έδωσαν την βιογραφία, την ιστοριογραφία, την τραγωδία και την κωμωδία. Μας έδωσαν την λογική επιστημονική έρευνα και τα μαθηματικά. Μας έδωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εξυμνώντας τον Όμηρο, ο Τζόνσον είπε ότι η «Ιλιάδα» και η «Οδύσσεια» είναι τα παλιότερα επιζήσαντα έπη, τα θεμέλια στα οποία , κτίσθηκε αργότερα ολόκληρη η Ευρωπαϊκή λογοτεχνία.

ΟΙ Ελληνικοί μύθοι, όπως οι ιστορίες του Οιδίποδα, του Ηρακλή και της Περσεφόνης περιέχουν τα αρχέτυπα στοιχεία πλοκής της ύβρεως και της νέμεσης στις οποίες βασίζονται σήμερα, η σύγχρονη λογοτεχνία και το σινεμά.

Στην διάσημη ομιλία του στο συμπόσιο του 2015, ο Τζόνσον μίλησε για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα με δέος, λέγοντας : «Όταν περνάς μέσα από την σειρά από γλυπτοθήκες του Βρετανικού Μουσείου που σε αφήνουν άφωνο, μπορείς να δείς την ανθρωπότητα στην ανοδική της πορεία.

Ο Τζόνσον περιέγραψε τα εμβληματικά μάρμαρα του Παρθενώνα ως «την πρώτη απόπειρα για ένα συστηματικό ανατομικό ρεαλισμό την πνευματική αλλαγή»

Στα γλυπτά του Παρθενώνα» είπε» βλέπετε τους καθημερινούς ανθρώπους της Αθήνας στο ίδιο επίπεδο με τους θεούς. Αυτή είναι η στιγμή που το άτομο παίρνει κεντρική θέση στην ιστορία. Δεν είναι οι θεοί (που αποτυπώνονται στα Μάρμαρα) αλλά ο ανθρωπος το μέτρο όλων των πραγμάτων”.

Mάρμαρα του Παρθενώνα

Σε αντίθεση με όλη την τέχνη που επιβιώνει από αυτήν την περίοδο, ο Τζόνσον δηλώνει με έμφαση ότι αυτό που λείπει από τα αγάλματα είναι η απεικόνιση ενός βασιλιά. Η έλλειψη του αγάλματος ενός βασιλιά είναι «η λογική κατάληξη της ανυπακοής.. έτσι έχουμε την πρώτη δημοκρατία στον κόσμο»

“Μας έδωσαν το πρώτο σύστημα διακυβέρνησης μας» δήλωσε ο Τζόνσον ενθουσιασμένος και έξυπνα τελείωσε την εξύμνηση του για την Ελλάδα λέγοντας «και μας έδωσαν την Ρώμη».

Δεν είναι να απορεί κανείς που ο Τζόνσον επισκέπτεται την Ελλάδα πολύ συχνά. Στην πραγματικότητα είναι ο ιδιοκτήτης μιας θερινής κατοικίας στο Πήλιο, ένα μεγάλο ταξιδιωτικό προορισμό, που συνδυάζει μια όμορφη ακρογιαλιά με πλούσια δάση στο βουνό.

Ο νέος Βρετανός Πρωθυπουργός ήταν στο Πήλιο τον Ιανουάριο του 2019 και θεάθηκε επίσης εκεί τον Αύγουστο του 2019, την λαμπρή εξοχή.

Ο Μπορις Τζόνσον στο σπίτι του στο Πήλιο

Πηγή: eu.greekreporter.com

Μοιραστείτε