ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
13 June, 2024
ΚεντρικήΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣΟ Δημήτρης Χόρν διαβάζει από το “Μονόγραμμα” του Οδυσσέα Ελύτη

Ο Δημήτρης Χόρν διαβάζει από το “Μονόγραμμα” του Οδυσσέα Ελύτη

Με αφορμή την συμπλήρωση 23 χρόνων από τον θάνατο του Δημήτρη Χόρν αναδημοσιεύουμε ένα παλαιότερο κείμενο του Παναγιώτη Ανδριόπουλου (Άβαλον των Τεχνών)

του Παναγιώτη Ανδριόπουλου

Η φιλία του Οδυσσέα Ελύτη με τον Δημήτρη Χορν είναι γνωστή.

Ο ποιητής, μάλιστα, παραθέριζε στο εξοχικό του Χορν στο Πόρτο Ράφτη, απ’ όπου και η φωτογραφία που δημοσιεύουμε εδώ. Ελύτης, Χορν και Ιουλίτα Ηλιοπούλου το καλοκαίρι του 1990.

Η φωτογραφία είναι του συγγραφέα Νίκου Δήμου, ο οποίος έχει γράψει για την ιστορία της φωτογραφίας εδώ.

Ο Χορν διάβασε Ελύτη στην Άνδρο για πρώτη και τελευταία φορά δημόσια, νομίζω σε ένα συνέδριο για τον Ελύτη. Η απαγγελία προηγήθηκε Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, τον Ιούνιο του 1992 στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στο πλαίσιο έκθεσης εικαστικών του Ελύτη. Το Τραπέζι διηύθυνε, όπως πάντα στις ανάλογες εκδηλώσεις του Μουσείου στην Άνδρο, η Ελένη Γλύκατζη -Αρβελέρ. Ο Χορν διάβασε με τον δικό του μοναδικό τρόπο αποσπάσματα από το Μονόγραμμα. Στο αρχείο της ΕΡΤ υπήρχε το σχετικό βίντεο, απ’ ό,τι πληροφορούμαι.

Εδώ παραθέτω ένα απόσπασμα από το Μονόγραμμα που εντόπισα στο youtube.

Τα στοιχεία που δίνει ο χρήστης Μάνος Ορφανουδάκης είναι τα εξής:

Ο Δημήτρης Χόρν διαβάζει απόσπασμα από το ”Μονόγραμμα” του Οδυσσέα Ελύτη το 1992. Μεταδόθηκε σε αφιέρωμα του Δεύτερου Προγράμματος Ελληνικής Ραδιοφωνίας για τον Δημήτρη Χόρν στις 5 Μαρτίου 2012. Επιμέλεια παρουσίαση: Νίκος Αϊβαλής & Σιδερής Πρίντεζης.

Μοιραστείτε