ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
7 December, 2022
ΚεντρικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ“Ο Ίων Δραγούμης επεφύλαττε για τον εαυτό του τον εθνικισμό και στους άλλους απέδιδε τον εθνισμό”. Ομιλία του Στάθη Κεφαλούρου στον “Ιανό” (video)

“Ο Ίων Δραγούμης επεφύλαττε για τον εαυτό του τον εθνικισμό και στους άλλους απέδιδε τον εθνισμό”. Ομιλία του Στάθη Κεφαλούρου στον “Ιανό” (video)

Kλείνουν σήμερα 100 χρόνια από την δολοφονία του ελληνολάτρη διπλωμάτη, στοχαστή και λογοτέχνη Ίωνα Δραγούμη Και εμείς ως πρωτο μέρος ενός αφιερώματος στον Δραγούμη αναδημοσιεύουμε μια παλιοτερη ομιλία του Στάθη Κεφαλούρου στον “Ιανό” από μια παλιότερη εκδήλωση, της οποίας ήταν και ο εμπνευστής.

Η ομιλία του Στάθη Κεφαλούρου είναι απο εκείνες που ακόμα και αν δεν συμφωνείς μαζί του, φέρνει ένα προβληματισμό Δημοσιεύουμε δύο αποσπάσματα από την ομιλία :

“Νέος συνήθιζα να κοιμάμαι με τα βιβλία του Ίωνος Δραγούμη κάτω από το μαξιλάρι μου. Θυμάμαι λοιπόν μεταξύ άλλων πως κάθε φορά που ο Ίων Δραγούμης μιλάει για τον εαυτό του χρησιμοποιεί τη λέξη εθνικιστής και εθνικισμός ενώ όποτε μιλάει – με αγάπη και καθόλου απαξιωτικά – για τους συμπατριώτες του χρησιμοποιεί τον λέξη εθνισμό. Γιατί κάνει αυτή τη διάκριση; Γιατί επιφυλάσσει μόνο για κείνον τον εθνικισμό και στους άλλους αποδίδει τον εθνισμό; Δεν είναι νομίζω επειδή χαρακτηρίζεται από πολλούς βιογράφους του εγωλάτρης. Θα τον αδικούσε μια τέτοια εξήγηση. Κάτι άλλο μάλλον συμβαίνει εδώ”.

Και παρακάτω:

“Ο εθνικιστής λοιπόν Ίων Δραγούμης, ταύτιζε το εγώ με το εμείς. Και αναμφίβολα η ταύτιση αυτή ανάμεσα στο εγώ και το εμείς δεν ήταν αυθαίρετη άρα ούτε και ψυχιατρικά επιλήψιμη. Τα ταξίδια του ήταν αποστολές πατριδογνωσίας. Μελετούσε την ιστορία του τόπου διαρκώς, γινόταν φορέας των ηθών και των εθίμων του. Ζούσε μαζί με το λαό του κάτω από πολλές και διαφορετικές περιστάσεις. Έστηνε αυτί στην κοινωνία. Ανέλυε εξαντλητικά όλα τα δεδομένα και βρισκόταν πάντα σε θέση να προτείνει, ίσως και να προβλέψει το μέλλον. Γινόταν ντόπιος οπουδήποτε. Γι’ αυτό κι ένας εθνικιστής της εποχής εκείνης μπορούσε συνάμα να γίνει κι ο καλύτερος κοσμοπολίτης.”

(Άβαλον των Τεχνών)

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Μοιραστείτε