ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
23 April, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΟμιλία και επίσημη παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Βασιλέως Συμεών Β! της Βουλγαρίας στην Παλαιά Βουλή

Ομιλία και επίσημη παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Βασιλέως Συμεών Β! της Βουλγαρίας στην Παλαιά Βουλή

Οι ιστορικές εκδόσεις «Στέμμα» διοργανώνουν την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου, με την αυτοβιογραφία του Τσάρου Συμεών ΙΙ της Βουλγαρίας, με τίτλο:

«Ένα πεπρωμένο μοναδικό», την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 20:00 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, οδός Σταδίου 13, Αθήνα).

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας του, AM Συμεών ΙΙ της Βουλγαρίας, ενώ θα προλογίσουν: ο ιστορικός κ. Κώστας Μ. Σταματόπουλος και ο εκδότης κ. Κωνσταντίνος Γ. Λουκάς. Συντονίζει ο κ. Παναγιώτης Ριζόπουλος.

Η εκδήλωση θα μαγνητοσκοπηθεί από το «ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ.ΝΕΤ», για λογαριασμό των εκδόσεων. Είσοδος ελεύθερη με σειρά προσελεύσεως.

Λίγα λόγια για τον Βασιλέα Β! της Βουλγαρίας

Ο Συμεών Μπορίσοφ Σαξ Κόμπουργκ Γκότα ή Τσάρος Συμεών Β΄ ή Συμεών Β΄ της Βουλγαρίας (γεννημένος 16 Ιουνίου 1937) είναι ένα σημαντικό πολιτικό και βασιλικό πρόσωπο στη Βουλγαρία. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του ως τσάρος της Βουλγαρίας 1943-1946, καθώς ήταν ανήλικος, η μοναρχική εξουσία είχε ασκηθεί για λογαριασμό του από την αντιβασιλεία. Οι αντιβασιλείς ήταν ο θείος του Συμεών Πρίγκιπας Κύριλλος, ο στρατηγός Νίκολα Μίχοφ και ο πρωθυπουργός Μπόγκνταν Φίλοφ. Κατά το 1946 η μοναρχία ανατράπηκε ως συνέπεια ενός δημοψηφίσματος και ο Συμεών εξορίστηκε. Επέστρεψε στην πατρίδα του το 1996. Επανέλαβε το ρόλο του ηγέτη του έθνους κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας τον Ιούλιο του 2001 έως τον Αύγουστο του 2005.

Από το 2014, ο Συμεών είναι ένας από τους τελευταίους εν ζωή που διετέλεσαν αρχηγοί κράτους, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (ο άλλος είναι ο Τενζίν Γκιάτσο, ο 14ος Δαλάι Λάμα του Θιβέτ), το μόνο πρόσωπο που κατείχε τον τίτλο «τσάρου», και ένας από τους μόλις δύο μονάρχες στην ιστορία που έχει γίνει επικεφαλής της κυβέρνησης μετά από δημοκρατικές εκλογές (ο άλλος είναι ο Νορόντομ Σιχανούκ της Καμπότζης).

(Από την ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)

Μοιραστείτε