ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
1 December, 2022
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΟι Ex Silentio παίζουν μουσική Τροβαδούρων της Θεσσαλονίκης στο ΜΜΘ

Οι Ex Silentio παίζουν μουσική Τροβαδούρων της Θεσσαλονίκης στο ΜΜΘ

Στο βασίλειο της μεσαιωνικής Θεσσαλονίκης του 1204 και την μουσική που συνέθεταν οι τροβαδούροι της εποχής, θα μας μεταφέρει την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με έργα των Raimbaut de Vaqueiras, Elias Cairel κ.ά.

Στις αρχές του 13ου αιώνα, μαζί με τις καταστροφικές στρατιές της Δ’ Σταυροφορίας, φτάνουν στο νεοσύστατο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης δύο τροβαδούροι από τη Νότια Γαλλία. Ο Ρεμπό ντε Βακέιρας (Raimbaut de Vaqueiras) και ο Ελίας Καϊρέλ (Elias Cairel) θα περάσουν ένα δημιουργικό διάστημα στην πόλη και θα γράψουν έργα πλούσια σε ιστορικές και πολιτικές αναφορές.

Το έργο τους μας μεταφέρει σε μια περίοδο της Θεσσαλονίκης ελάχιστα γνωστή και προσφέρει μια σπάνια ματιά στη μουσική και την ευρύτερη πολιτιστική πραγματικότητα της εποχής.

Η πρωτότυπη έρευνα με τίτλο “Η μουσική των τροβαδούρων στο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης”, η οποία αναφέρεται στους Προβηγκιανούς συνθέτες-ποιητές που ήρθαν στο λατινοκρατούμενο Βυζάντιο και ιδίως στην αυλή του Βονιφάτιου του Μομφερατικού, υπήρξε μετα-διδακτορικό πρότζεκτ του Δημήτρη Κούντουρα για το ΚΕΑΕ (Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες) και εκδόθηκε σε βιβλίο/CD από τη Νεφέλη.

Συντελεστές:
Φανή Αντωνέλου Φωνή
Δημήτρης Κούντουρας Μουσική διεύθυνση & μεσαιωνικά φλάουτα
Θύμιος Ατζακάς Ούτι
Βασίλης Ζιγκερίδης Κανονάκι
Νίκος Βαρελάς Κρουστά

Οι Ex Silentio:

Το σύνολο Ex Silentio δημιουργήθηκε το 2001 και ειδικεύεται στην παλαιά μουσική και στην ιστορική ερμηνεία ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο φλαουτίστας Δημήτρης Κούντουρας. Το Ex Silentio έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως η Σαβίνα Γιαννάτου (τραγούδι) ο Michael Chance (κόντρα τενόρος) και η Φανή Αντωνέλου (υψίφωνος) ενώ συνεργάζεται τακτικά με τη μεσόφωνο Θεοδώρα Μπάκα και με τον κόντρα τενόρο Νικόλα Σπανό.
Έχει συνεργαστεί επίσης με σημαντικούς σκηνοθέτες και σκηνογράφους σε παραγωγές μουσικού θεάτρου και σύγχρονου χορού, όπως ο Κ. Ρήγος (ΟΚΤΑΝΑ), η Λίλα Ζαφειροπούλου (ΕΛΔΩΡ) και η Λένα Κιτσοπούλου.
Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και σε σειρές μουσικής δωματίου σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων, στο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής του Μπάρι, στο μιλανέζικο φεστιβάλ Marco Fodella, στη σειρά MusicaAntiqua da Camera της Χάγης, στο θερινό φεστιβάλ Alte Musik in Sankt Ruprecht της Βιέννης, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ του Ρεθύμνου, στο φεστιβάλ Guitar Plus, στις Ημέρες Μουσικής της Ρόδου κ.α.

Έχει ηχογραφήσει για τις γερμανικές εταιρείας Talanton (κοσμική μουσική του 15ου αιώνα) και Carpe Diem (Μεσαιωνική μουσική από τη Μεσόγειο). Διοργανώνει το ετήσιο διήμερο «Παλαιά Μουσική στον Άγιο Παύλο» της Αθήνας ενώ μέλη του συνόλου διδάσκουν στη διεθνή μουσική κοινότητα «Μουσικό χωριό» του Πηλίου.

Εισιτήρια:
Τιμές Εισιτηρίων:10€, 5€ (μειωμένο)

 

Μοιραστείτε