ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
22 July, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΜια αντισυμβατική άποψη για το “Περιμένοντας τον Γκοντό” του Μπέκετ

Μια αντισυμβατική άποψη για το “Περιμένοντας τον Γκοντό” του Μπέκετ

Με αφορμή το καινούργιο ανέβασμα του “Περιμένοντας τον Γκοντώ” του Σάμουελ Μπέκετ από τον Γιάννη Κακλέα με δημοφιλή θίασο (Σπύρος Παπαδόπουλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Άρης Σερβετάλης, Ορφέας Αυγουστίδης κ.α) αναδημοσιεύουμε ένα παλιότερο άρθρο από την ανατρεπτική πένα του Κώστα Τάταρη, που ως συνήθως πιάνει την ουσία των πραγμάτων μέσα σε ένα μικρο σε έκταση κείμενο. (Άβαλον των Τεχνών)

του Κώστα Τάταρη

O Σάμουελ Μπέκετ (13 Απριλίου 1906 – 22 Δεκεμβρίου 1989) ,υπήρξε Ιρλανδός λογοτέχνης, ποιητής και – πάνω απ’ όλα, γιατί έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους θεατρικούς συγγραφείς – θεατρικός συγγραφέας . Το έργο του επιβεβαιώνει την φιλοσοφία των αληθινών Συντηρητικών. Όχι των ηθικολόγων του προτεσταντισμού, ούτε των συντηρητικοφιλελεύθερων της πλάκας, που μόνον καγχασμό προκαλούν, αλλά εκείνων με μια βαθιά απαισιοδοξία για την ανθρώπινη φύση, σε αντίθεση με την αφελή “αισιοδοξία” του “Διαφωτισμού” και των παραγώγων του.

Το θεατρικό του “Περιμένοντας τον Γκοντό” αξεπέραστο ως έργο τέχνης που αναδεικνύει τα αδιέξοδα του “διαφωτισμένου” Δυτικού “πολιτισμού” του απατεώνα Βολταίρου και της παρέας του, των “Εγκυκλοπαιδιστών” κλπ. Η φύση του Ανθρώπου είναι Τραγική και κάθε αφελής “αισιοδοξία” μάς αναγουλιάζει.

“ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ : Τι να κάνουμε;
ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ: Να περιμένουμε τον Γκοντό.
ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ: Α ναι. (Παύση.) Δεν ήρθε;
ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ: Όχι.
ΕΣΤΑΓΚΟΝ : Και τώρα είναι πολύ αργά.
ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ: Ναι, είναι νύχτα…”

Ακριβώς, είναι η νύχτα του “πολιτισμού” σας “Διαφωτισμένοι” μου της Δύσης και κάποιοι από εμάς δεν ζούμε ως ανέστιοι περιμένοντας τον όποιο “Γκοντό”…

Σάμουελ Μπέκετ : ως αληθινός “άνθρωπος του πνεύματος” προκαλεί ανατριχίλες στους “διανοούμενους” της πολιτικής ορθότητας που επιβιώνουν πουλώντας μας τις κοινοτοπίες τους.

 

Μοιραστείτε