ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
20 July, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΜε την έκθεση του διεθνούς φήμης εικαστικού Δημήτρη Γέρου άνοιξε ξανά ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ

Με την έκθεση του διεθνούς φήμης εικαστικού Δημήτρη Γέρου άνοιξε ξανά ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ

Ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ, από την Τρίτη 12 Μαΐου 2020, έχει ξανανοίξει την κεντρική αίθουσά του στην Ακαδημίας 6, στο Κολωνάκι, με την έκθεση 30 έργων ζωγραφικής του διεθνούς φήμης εικαστικού Δημήτρη Γέρου.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου 2020, είχε εγκαινιασθεί με μεγάλη επιτυχία στις 6 Μαρτίου, αλλά έκλεισε στις 13 του ιδίου μήνα λόγω της επιδημίας. Tα έργα δημιουργήθηκαν τα τελευταία 27 χρόνια στην Ελλάδα και στην Αμερική.

Πρόκειται για ακουαρέλες σε μικρά και μεγάλα μεγέθη, που τα διακρίνει μια λεπτομερής και ρεαλιστική γραφή. Όλα τα έργα είναι πολύχρωμα, αφού αφορούν παλαιότερες ζωγραφικές περιόδους του και όχι ασπρόμαυρα, σαν τα έργα που έδειξε πριν από 3 χρόνια στην Αθήνα, και τα οποία είχαν προκαλέσει μεγάλη αίσθηση με τη θεματολογία τους. Στα περισσότερα από τα έργα επικρατεί το γνωστό ανθρωπάκι των πινάκων του, που λειτουργεί και ως ετεροπροσωπία του υπερρεαλιστή καλλιτέχνη,  και το οποίο, αενάως κινούμενο, ανάμεσα στο πραγματικό και το μεταφυσικό, συνεχίζει να αφηγείται, με αινιγματική κριτική και αφυπνιζόμενη συνείδηση, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος. Παράλληλα, η οικολογική ευαισθησία του καλλιτέχνη, σ’ αυτά όπως και στα προηγούμενα έργα του, παραμένει ακόμα προφητική. Λόφοι, αχανή τοπία, πουλιά, δέντρα, σύννεφα σαν σπερματοζωάρια, λεκέδες, ηφαίστεια συνυπάρχουν προκειμένου να δημιουργήσουν αυτό που οι σουρεαλιστές ονομάζουν «Θείο Τέχνασμα».

Ο γνωστός Αμερικανός τεχνοκριτικός Dominique Nahas γράφει, μεταξύ άλλων, στον κατάλογο της έκθεσης: Ο Δημήτρης Γέρος  δημιουργεί εικόνες που καθηλώνουν όλες μας τις αισθήσεις. Αυτή η εικονογραφία, με τη διαμεσολάβηση του τυχαίου και της ονειροπόλησης, είναι μια δύναμη ποιητική και συνάμα συμφιλιωτική. Μέσα από αυτήν ο  καλλιτέχνης συμβιβάζεται με τον κόσμο χρησιμοποιώντας ένα έργο-δημιούργημα της φαντασίας του, το οποίο προσλαμβάνει προσωπικές και παγκόσμιες διαστάσεις. Στο πλαίσιο των οραμάτων του, ανακαλύπτει εκπληκτικές ποιητικές σχέσεις μεταξύ αντικειμένου και  περιεχομένου. Από αυτή την άποψη η άσκηση της τέχνης του αποτελεί μέσο, συνάμα και σκοπό, για την αυτοανανέωση μέσω της αυτοαποκάλυψης. Για τον θεατή η τέχνη του Δημήτρη Γέρου θα μπορούσε  καλύτερα να εκληφθεί σαν πολιτιστικό  δώρο με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Τέχνη σαν τη δική του πλουτίζει τον κόσμο, παρέχοντάς του ένα διαφορετικό και μοναδικό όραμα  γοητείας και περισυλλογής.

Η επόμενη έκθεση του Δημήτρη Γέρου έχει σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί στην Throckmorton Fine Arts της Νέας Υόρκης, τον  Ιούλιο του 2020, όπου ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έκανε τα τελευταία 35 χρόνια στη Λέσβο. Θα εκτεθούν τοπία, σκηνές με ανθρώπους και γυμνά φωτογραφημένα σε διάφορα μέρη του νησιού.

Στη συνεχεία, στις 28 Οκτωβρίου, έχει προγραμματιστεί να εκθέσει φωτογραφίες του στην Ταϊπέι  (Tαϊβάν), τον Δεκέμβριο θα παρουσιάσει καινούργια έργα ζωγραφικής στην γκαλερί «Καπάταης» της Λευκωσίας και τον Φεβρουάριο 2021  θα εκθέσει στην γκαλερί Tintera στο Κάιροασπρόμαυρες φωτογραφίες, που έκανε στην Αίγυπτο πριν από 20 χρόνια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΡΟΣ

Ατομική έκθεση ζωγραφικής

Εικαστικός Κύκλος ΔΛ

Ακαδημίας 6, Κολωνάκι-Αθήνα, τηλ.: 210 3646 818

Διάρκεια: 12 Μαΐου έως 27 Ιουνίου 2020

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00-20:00

Τετάρτη, Σάββατο 11:00-16:00

 

Ο Δημήτρης  Γέρος έχει πραγματοποιήσει 58 ατομικές εκθέσεις των έργων του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό : Κολωνία, Ντίσελντορφ, Κάσελ, Στρασβούργο, Μίσιγκαν (Kelsey Museum of Art) Νέα Υόρκη, Οξφόρδη  (Oxford University), Ντάρμστατ, Λευκωσία, Ινδιάνα-ΗΠΑ (National Gallery),  Χαϊδελβέργη, Μπόχουμ (Museum Bochum), Μπαραγκίγια-Κολομβία (Museo de Arte Moderno) Βερολίνο, Μιλάνο, Μεξικό, Βούπερταλ, Μάνχαϊμ κ.λπ.

 

Μοιραστείτε