ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
28 September, 2023
ΚεντρικήΜΟΥΣΙΚΗΜεγάλη επιτυχία στα ευρωπαϊκά “έθνικ” τσαρτς το Soundplaces των Σωκράτη Σινόπουλου και Derya Türkan

Μεγάλη επιτυχία στα ευρωπαϊκά “έθνικ” τσαρτς το Soundplaces των Σωκράτη Σινόπουλου και Derya Türkan

του Γιώργου Πισσαλίδη

Στο Νο 7 των ραδιοφωνικών ευρωπαϊκών τσαρτς της “έθνικ” και της world music (European World Music Charts) ανέβηκε το Soundscapes, η πρόσφατη συνεργασία του διάσημου και μέσω της γερμανικής εταιρίας ECM Έλληνα δεξιοτέχνη της πολίτικης λύρας, Σωκράτη Σινόπουλου και του Τούρκου δεξιοτέχνη του κεμεντζέ Derya Türkan (Ντεριά Τιουρκάν)

To άλμπουμ κυκλοφόρησε στα τέλη Οκτωβρίου από την  τουρκική εταιρία Seyir Muzik και αποτελεί μια σύμπραξη βασισμένη στην τέχνη του μακαμιού που μας παίρνει σε ένα ταξίδι πίσω στο παρελθόν και ξανά στο παρόν, ξεκινώντας από την Κωνσταντινούπολη και περνώντας στις Κυκλάδες, την Σμύρνη του αμανέ και του πρώιμου ρεμπέτικου, στο Ικόνιο των Μεβλεβί δερβίσηδων και από εκεί στα Ταύταλα και την Θάλασσα του Μαρμαρά.

Είναι η τρίτη συνεργασία των δύο μουσικών που στους δύο δίσκους  “Γράμμα από την Πόλη” (Letter from Instabul 1 & 2) έφερναν την παλιά αύρα της πολυπολιτισμικής Πόλης, συμπεριλαβανομένων συνθέσεων του θρυλικού ουτίστα και συνθέτη Γιώργου Μπατζανού.

Τα European World Music Charts είναι ενδεικτικά των τάσεων, όσο αφορά την  μουσική των λαών (έθνικ) και των πολυπολιτισμικών παντρεμάτων (world music) Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που δίσκος Έλληνα καλλιτέχνη ανεβαίνει στα συγκεκριμένα τσαρτς.

Από την εποχή που η Ελευθερία Αρβανιτάκη αλώνιζε στα “έθνικ” φεστιβάλ στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, αυτό έχει συμβεί με την ίδια (“Τα Κορμιά και τα Μαχαίρια”), την Κρίστι Στασινοπούλου (“Τα Μυστικά των Βράχων”, Echotropia, Grecadelia) ,των Mode Plagal (ΙΙ, ΙΙΙ) της Μάρθας Μαυροειδή (“Στον Κήπο της Ρίλα”) και το Metamodal του Σινόπουλου στην ECM

Kάτι που αποδεικνύει ότι στο ξένο μουσικό κοινό αρέσει η ελληνική μουσική όχι τόσο στην κλασσική της μορφή, όσο σε παντρέματα με την ροκ, την τζαζ και την ευρύτερη μουσική των Βαλκανίων.

Ο Σωκράτης Σινοπουλος γεννήθηκε το 1974. Σπούδασε βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι αρχικά με τον Σίμωνα Καρρά και στην συνέχεια στα εκπαιδευτήρια του Γιάννη Τσιαμούλη. Το 1988 ξεκίνησε μαθήματα πολίτικης λύρας και λαούτου με τον Ross Daly και ένα χρόνο αργότερα έγινε μέλος του συγκροτήματός του «Λαβύρινθος».

Έχει πλήθος συμμετοχές σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με καλλιτέχνες, όπως οι Χρόνης Αηδονίδης, Άρα Ντινκτζιάν, Λωρήνα Μακέννιτ, Ευανθία Ρεμπούτσικα και Derya Turkan. Ενώ έχει συμμετάσχει ως μουσικός και μουσικός επιμελητής σε όλες σχεδόν τις παραγωγές του “Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου”.

Το 2010 δημιούργησε το Sokratis Sinopoulos Quartet και ηχογράφησε δύο άλμπουμς εθνο-τζάζ στην ECM σε παραγωγή του Μάνφρεντ Άιχερ, τα Eight Winds (2015) και Metamodal (2018) .

Είναι Λέκτορας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το Soundscapes των Sokratis Sinopoulos & Derya Türkan διατίθεται στο “Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο” , Θεμιστοκλέους 37, Αθήνα 

Μοιραστείτε