Ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός πρόκειται να φιλοξενήσει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από 2 Νοεμβρίου 2016 έως 26 Φεβρουαρίου 2017. Πρόκειται για την έκθεση «Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ: Η Πύλη στην Ιστορία» που θα στεγάσει 160 έργα από το διάσημο μουσείο ο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.
Η έκθεση είναι μέρος του «Ετους Ελλάδος -Ρωσσίας 2016» ενώ θεωρείται ως ανταπόδοση της έκθεσης «Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων» η οποία θα φιλοξενείται μέχρι τις 5 Οκτωβρίου στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρουπόλεως.
Προπομπός της έκθεσης ήταν η «Ανάληψη», ένα από τα αριστουργήματα του μεγάλου μεσαιωνικού αγιογράφου της Ρωσίας, Αντρέι Ρουμπλιώφ, που από τον Ιούνιο εκτίθεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Μάλιστα τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο ίδιος Πρόεδρος Πούτιν , ο οποίος και επισκέφθηκε για αυτόν τον λόγο την Αθήνα. Ακολούθησε η έκθεση έξι σκυθικών έργων από το Ερμιτάζ στο Μουσείο Ακροπόλεως.
Το Μουσείο Ερμιτάζ ιδρύθηκε από την Αυτοκράτειρα Αικατερίνη την Μεγάλη και βασιζόταν σε σχέδια Γάλλου αρχιτέκτονα Βαλλέν ντε λα Μόντ, όταν απέκτησε μαζικά 200 έργα ζωγραφικής και έπρεπε να τα στεγάσει .
2.500 χρόνια τέχνης από το Ερμιτάζ
Η έκθεση θα συμπεριλαμβάνει 34 ελαιογραφίες, 3 ακουαρέλες, 9 γλυπτά και 114 έργα διακοσμητικών και εφαρμοσμένων τεχνών. Ανάμεσα τους σκυθικά αγγεία, ελληνικά και ρωμαϊκά κοσμήματα και έργα τέχνης της Ανατολής. Ανάμεσα στα διάσημα έργα από το Ερμιτάζ συμπεριλαμβάνονται:
Οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Πρόκειται για έργο της Ισπανικής περιόδου, ανάμεσα στο 1587 και 1592, το οποίο αναδεικνύει τις ασκητικές φιγούρες των δύο Αποστόλων με τον Άγιο Παύλο να απεικονίζεται πιο ενεργητικός και αποφασισμένος για τις θρησκευτικές του απόψεις που θέλει να μεταδώσει, ενώ ο Άγιος Πέτρος είναι πιο παθητικός και γαλήνιος.
«Αφροδίτη και Άδωνις» του Πήτερ Παόυλ Ρούμπενς έργο ζωγραφισμένο γύρω στο 1630. Εδώ ένας από τους μέγιστους ζωγράφους όλων των εποχών εμπνέεται από τις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου για να μας διηγηθεί τον έρωτα ανάμεσα στην Θεά Αφροδίτη και τον όμορφο νεαρό Άδωνι. Η Θεά κτυπήθηκε η ίδια τυχαία από τα βέλη του έρωτα και προειδοποιεί τον Άδωνι να μην πάει να κυνηγήσει αγριογούρουνο γιατί θα σκοτωθεί. Εκείνος αδιάφορος για την ομορφιά και τα παρακαλέσματα της, την αφήνει για να συναντήσει το τραγικό του τέλος.
«Έρως και Ψυχή» του Αντόνιο Κανόβα. Ένα από τα αριστουργήματα του Νεοκλασσικισμού γύρω στα 1800 εμπνευσμένο από τον «Χρυσό Γάιδαρο» του Απούλιου. Εδώ ο Έρωτας απεικονίζεται στην πιο τρυφερή και ρομαντική στιγμή του, όπου ξυπνά από τον θάνατο την θνητή Ψυχή που ζήλεψε η θεά Αφροδίτη, με ένα φιλί. Παράλληλα εκτίθεται και το έργο του μεγάλου νεοκλασσικιστή Ροντέν με το ίδιο θέμα.
«Η άμωμος σύλληψη» του Μπαρτολομέν Εστεμπάν Μουρίγιο. Ο Μουρίγιο υπήρξε από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ισπανικού Μπαρόκ και η «Αμωμος Σύλληψη» είναι από τις κορυφαίες στιγμές του έργου του. Σε αυτήν η Παναγία σταυρώνει με σεμνότητα τα χέρια της μπροστά στο στήθος και κοιτάζει με μια γλυκύτητα προς τον ουρανό. Στέκεται πάνω σε μια ημισέληνο, σύμβολο αγνότητος αλλά και αίρεσης όταν ταυτίζεται με το Ισλάμ.
Η ιστορία του Μουσείου Ερμιτάζ
Το Μουσείο Ερμιτάζ ιδρύθηκε από την Αυτοκράτειρα Αικατερίνη την Μεγάλη και βασιζόταν σε σχέδια Γάλλου αρχιτέκτονα Βαλλέν ντε λα Μόντ, όταν απέκτησε μαζικά 200 έργα ζωγραφικής και έπρεπε να τα στεγάσει . Τότε έδωσε διαταγή σε Ρώσους πρέσβεις να αγοράσουν τις σημαντικότερες συλλογές έργων τέχνης που προσφέρονταν προς πώληση. Αρχικά, τα έργα αποτελούσαν ιδιωτική συλλογή της αυτοκράτειρας και διατηρούνταν στα Χειμερινά Ανάκτορα.
Ο γιός και διάδοχος της Μέγας Πέτρος δεν συγκινήθηκε να συνεχίσει την συλλογή, κάτι που έκαναν όμως οι Τσάροι Νικόλαος Α! και Αλέξανδρος Α! Μάλιστα ο Νικόλαος Α! παρήγγειλε στον Γερμανό αρχιτέκτονα Λέο φον Κλέντσε την κατασκευή ενός νέου κτιρίου (Νέο Ερμιτάζ), το οποίο εγκαινιάστηκε τελικά στις 5 Φεβρουαρίου του 1852 και αποτέλεσε το πρώτο μουσείο της Ρωσίας, ανοιχτό σε επισκέπτες.
Στην διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης μεγάλο μέρος καταστράφηκε, ενώ αργότερα επί Στάλιν μέρος της συλλογής πουλήθηκε για να βρεθούν λεφτά. Στην διάρκεια του Β! Παγκοσμίου Πολέμου η συλλογή κρύφτηκε στα υπόγεια για να μην καταστραφεί. Σήμερα έχει βρεί την παλιά του αίγλη και έχει ανανεώσει την συλλογή του. Θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία μουσεία του κόσμου με έργα των Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ωγκύστ Ροντέν, Ανρί Ματίς, Πωλ Γκωγκέν, Πωλ Σεζάν, Κλωντ Μονέ, Ρέμπραντ αλλά και άλλων εκθέματα από την αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Ρώμη με τον συνολικό αριθμό των έργων να ξεπερνούν τα 3.000.000.