ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
2 February, 2023
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΘεσσαλονίκη: Διημερίδα για τις “Μαγεμένες” στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς

Θεσσαλονίκη: Διημερίδα για τις “Μαγεμένες” στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς

Με τίτλο “The work of magic art”: Ιστορία, χρήσεις και σημασίες του μνημείου των Incantadas της Θεσσαλονίκης,  επιστημονική Διημερίδα για τις Incantadas (Μαγεμένες) θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στις 10 Ιουνίου στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης.

Οι Μαγεμένες ή Ιncantadas, οι αμφίγλυφοι πεσσοί μιας ρωμαϊκής κιονοστοιχίας της Θεσσαλονίκης που το 1864 αποσπάστηκαν από τον παλαιογράφο Εμμανουέλ Μιλλέρ και κατέληξαν στο Λούβρο, αποτελούν μια γοητευτική ιστορία, μέσα από την οποία μπορούμε να ανασυνθέσουμε το παρελθόν αλλά και το παρόν της πόλης.

Οι Incantadas, προϊόντα μαγείας (the work of magic art), όπως τις χαρακτήρισαν οι περιηγητές Stuart και Revett αποτυπώνοντας τις δοξασίες των Σαλονικιών του 18ου αιώνα, έχουν επανέρθει σήμερα –συμβολικά και μη– στο προσκήνιο.

Η έκθεση στο προστώο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης των ακριβών αντιγράφων των αρχαίων πεσσών από τον Σεπτέμβριο του 2017, αποτελεί το αποκορύφωμα μίας μακράς διαδικασίας επανανακάλυψης αυτού του αρχαίου μνημείου της πόλης, που για δεκαετίες η ιστορία του ήταν σχεδόν άγνωστη. Η διημερίδα, αποσκοπεί σε μία συνολική αποτύπωση του ερευνητικού προβληματισμού γύρω από την ιστορία, την ερμηνεία, τις περιπέτειες, τις χρήσεις και τη σημασία του γλυπτικού αυτού συνόλου.

Φιλοδοξεί να προσεγγίσει το μνημείο μέσα από ποικίλες οπτικές (αρχαιολογική, ανθρωπολογική, μουσειολογική, φιλολογική, ιστορική και άλλες), καθιστώντας την ιστορία των Incantadas, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αφορμή προβληματισμού τόσο για την ερμηνεία όσο και για τη διαχείριση και πρόσληψη της αρχαιολογικής κληρονομιάς στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης από τα ρωμαϊκά χρόνια μέχρι σήμερα.

Την επιστημονική συνάντηση θα χαιρετήσει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Δείτε το πρόγραμμα της διημερίδας ΕΔΩ.

Μοιραστείτε