ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
1 December, 2023
ΚεντρικήΜΟΥΣΙΚΗΗ «Νυκτωδία» του Βαγγέλη Παπαθανασίου συνεχίζει την ενασχόληση του με την εξερεύνηση του διαστήματος (με μουσικό βίντεο)

Η «Νυκτωδία» του Βαγγέλη Παπαθανασίου συνεχίζει την ενασχόληση του με την εξερεύνηση του διαστήματος (με μουσικό βίντεο)

του Γιώργου Πισσαλίδη

O Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο διάσημος Έλληνας πρωτοπόρος του προγκρέσιβ ροκ, της ηλεκτρονικής ροκ και της New Age πρόκειται να κυκλοφορήσει καινούργιο άλμπουμ στις 25 Ιανουαρίου 2019. Πρόκειται για ένα σύνολο από κομμάτια για σόλο πιάνο και περιέχει 11 ηχογραφήσεις συν νέες εκδοχές μερικών δια΄σημων κομματιών του, το μουσικό θέμα από τους «Δρόμους της Φωτιάς» (Chariots Of Fire) και το ερωτικό θέμα από τους «Μπλέηντ Ράννερς» (Love Theme’ from Blade Runner).

Το άλμπουμ συμπεριλαμβάνει μια πληθώρα από συνθέσεις για πιάνο που είναι εμπνευσμένες από την ώρα της νύκτας και από το διάστημα που είναι το πάθος του  Βαγγέλη πολλά χρόνια τώρα. Τα καινούργια κομμάτια συμπεριλαμβάνουν την “Nocturnal Promenade,” που ανοίγει το άλμπουμ και θα είναι το καιουργιο ψηφιακό 45αρι καθώς και τα ‘Through the Night Mist’, ‘Sweet Nostalgia’ και ‘Lonesome.’Για πρώτη φορά ο συνθέτης παίζει γκραντ πιάνο σε δίσκο.

Το Nocturne (Νυκτωδία) είναι η τελευταία από τις δουλειές του Vangelis που να συνδέονται με τα θέματα της επιστήμης, της ιστορίας και της εξερεύνησης του διαστήματος. Πέρα από το βραβευμένο με Όσκαρ Theme from Chariots of Fire, έγραψε την συμφωνία για χορωδία Mythodea (Μυθωδία)  για την αποστολή της NASA στον Άρη και την μουσική για ταινίες όπως «Ανταρκτική» ( Antarctica,) «1492: Χριστόφορος Κολόμβος» (1492: Conquest of Paradise ) του Ρίντλεϋ Σκωτ και «Αλέξανδρος» (Alexander) του Όλιβερ Στόουν. Η μουσική του επίσης ακουγόταν στη σειρά ντοκυμανταίρ  Cosmos του Κάρλ Σαγκάν.

Πιο πρόσφατα ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συνεργάσθηκε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό του Διαστήματος (ESA) και την  NASA για την Rosetta, το άλμπουμ του από το  2016 που ήταν εμπνευσμένο από την Αποστολή Ροζέτα Rosetta, που αναζήτησε να κάνει για πρώτη φορά προσεδάφιση σε κομήτη. 

Το Nocturne είναι το τελευταίο κεφάλαιο σε μια πετυχημένη καριέρα, γεμάτη όμως πνευματικότητα με αγάπη για τους Πυθαγόρειους και το ελληνικό πνεύμα σε σύγχρονο πλαίσιο. Αναμένουμε λοιπόν ολοκληρωμένη την δουλειά του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.

Μοιραστείτε