ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
22 April, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΗ Ελλάδα «ταξιδεύει» στην Αυστραλία μέσα από τον φακό του Πρίγκιπα Νικόλαου

Η Ελλάδα «ταξιδεύει» στην Αυστραλία μέσα από τον φακό του Πρίγκιπα Νικόλαου

«Οι φωτογραφίες είναι η δική μου Ελλάδα, όπου λατρεύω να ζω για τον ουρανό και τη γη της. Αγαπώ το φως της. Τα τοπία της είναι τα πιο αγαπημένα μου στον κόσμο» έχει πει στο παρελθόν ο Πρίγκιπας Νικόλαος.

Για τον Νικόλαο, το καλλιτεχνικό έργο του είναι μια μελέτη στις εφήμερες εικόνες που δημιουργούνται στον ″καμβά″ του ελληνικού ουρανού, καθώς και μια προσπάθεια να συλλάβει μεμονωμένες στιγμές μιας ιδιαίτερης σύνθεσης. Επιθυμώντας να αναπαράγει ακριβώς αυτό που βλέπει σε μια δεδομένη στιγμή, ο Πρίγκιπας Νικόλαος δεν ″επεξεργάζεται″ ποτέ τον καμβά της φύσης, τον οποίο συλλαμβάνει στις φωτογραφίες του – αφήνοντας αυτό στη διακριτική ευχέρεια της φύσης και της κάμερας του.

Η τεχνοτροπία των έργων του Πρίγκιπα Νικόλαου χαρακτηρίζεται από ″Luminescent photographs printed on aluminum″ (Φωταύγειες φωτογραφίες τυπωμένες σε αλουμίνιο). Παράλληλα όμως με αυτήν την τεχνοτροπία αλλά και τις παραδοσιακές μεθόδους, ο Πρίγκιπας Νικόλαος έχει εκτυπώσει επίσης έργα του σε διάφορα υλικά, συμπεριλαμβανομένων πάνελ από λευκό μάρμαρο Θάσου. Οι μαρμάρινες εκτυπώσεις είναι ιδιαίτερα ″ζωντανές″, διότι σε αυτές, ο Πρίγκιπας Νικόλαος εκτυπώνει εικόνες της Ελλάδας επάνω σε ελληνική γη – στο μάρμαρο της.

Το συνεχώς μεταβαλλόμενο φως της Ελλάδας είναι μοναδικό σε όλες τις εποχές, γεμάτο κίνηση και χρώμα – ακόμα και σε μια μέρα συννεφιασμένη, υπάρχει ένα φως κρυμμένο πίσω από τα σύννεφα που περιμένει να λάμψει.

Τα έργα αυτά του Νικόλαου είναι κάτι παραπάνω από απλές φωτογραφίες: είναι απτές απεικονίσεις στιγμών στο χρόνο. Επειδή ο χρόνος, ακριβώς όπως μια ακτίνα φωτός, μπορεί να είναι φευγαλέος, η μνήμη του είναι πάντα παρούσα όταν συλλαμβάνεται μέσω του φακού του φωτογράφου.

Το Σάββατο, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, ο Πρίγκιπας Νικόλαος θα μιλήσει για την τέχνη του και θα υπογράψει αντίτυπα του περιορισμένου καταλόγου της έκθεσης από τις 11 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ.

 

HELLENIC MUSEUM
280 William Street
Melbourne, Victoria, Australia
Phone: +61 3 8615 9016

Πηγή: royalchronicles.gr

Μοιραστείτε