ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
20 July, 2024
ΚεντρικήΙΣΤΟΡΙΑ - ΙΔΕΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΗ άγνωστη αλλά ευγενής παράδοση της Αντιπολεμικής Δεξιάς στην Αμερική

Η άγνωστη αλλά ευγενής παράδοση της Αντιπολεμικής Δεξιάς στην Αμερική

του Γιώργου Πισσαλίδη 

21 Σεπτεμβρίου σήμερα και σε όλο τον κόσμο γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα  Ειρήνης. Kαι εμείς κόντρα στο τρέχον αφήγημα που θέλει την ειρήνη να ανήκει δικαιωματικά στην Αριστερά, σας παρουσιάζουμε το κατεξοχήν ειρηνιστικό κίνημα στις ΗΠΑ: τους Αμερικανούς Συντηρητικούς.

“Οι Συντηρητικοί;” ακούμε κάποιους από εσάς να διαμαρτύρονται. “Και οι Μπους με τον Πόλεμο του Κουβέιτ και την Εισβολή στο Ιράκ;” Σε αυτό θα συμφωνήσουμε μαζί σας και προσωπικά δεν έχουμε να πούμε καλό λόγο για νεο-συντηρητικά (στην ουσία νεο-φιλελεύθερα) “γεράκια”.

Ομως, όπως έχει γράψει ο Μπίλ Κάουφμαν, μία από τις καλύτερες πένες της Αμερικής, στο βιβλίο του “Αυτή δεν είναι η Αμερική μου: Η μακρά  και ευγενής παράδοση του Αντιπολεμικού Συντηρητισμού και του Αντι-Ιμπεριαλισμού της Μέσης Αμερικής ’’ (Ain’t My America: Τhe Long and Noble History of Anti-War Conservatism and Middle American Anti-Imperialism, Metropolitan Books, 2008),  οι πραγματικοί συντηρητικοί πάντα αντιστεκόταν στην ιδέα της μετατροπής της Αμερικάνικης Πολιτείας (Republic) σε Αυτοκρατορία, απορρίπτοντας τις στρατιωτικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο. Και αυτό γιατί απομυζούν το εθνικό θησαυροφυλάκιο, περικόπτουν τις πολιτικές ελευθερίες, διαλύουν οικογένειες και εκχυδαϊζουν την κουλτούρα.

Από τους Φεντεραλιστές που εναντιωνόταν στον Πόλεμο του 1812 στην προσπαθεια του Ρόμπερτ Ταφτ να κρατήσει τις ΗΠΑ έξω από τον Πόλεμο της Κορέας και τους λιμπερτάριανς που ασκούσαν κριτική στον Πόλεμο του Ιράκ, αποδεικνύεται ότι η Αμερικάνικη Δεξιά είχε το δικό της ειρηνιστικό  κίνημα και τους πολιτικούς ενάντια στις στρατιωτικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο. Και πιστέψτε μας δεν υπάρχει τίποτα παράδοξο, ασυνήθιστο η δειλό σε αυτό.

Τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό το κίνημα συμπεριλαμβάνει και άτομα εκτός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπως ο ανεξάρτητος πλέον πρώην υποψήφιος του Μεταρρυθμιστικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και  πολιτικός συγγραφέας, Πατ Μπιουκάναν (“Republic, Not Empire”), ο γνωστός φιλελεύθερος και “πατέρας του Tea Party” Ρόν Πώλ και ο εκλιπών διευθυντής του ειδησεογραφικού σάιτ antiwar.com Τζάστιν Ραϋμόντο. Όλοι τους με τον έναν η τον άλλο τρόπο επηρέασαν τον Nτόναλντ Τραμπ και το  αντιεπεμβατικό ιδεώδες του Αmerica First.

Με το Ain’t My America, o Kάουφμαν αποδεικνύει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι κατά μεγάλο μέρος ήταν απομονωτιστές η προσπαθούσαν να σβήσουν τους πολέμους που ξεκίναγαν οι Δημοκρατικοί. Όχι ότι δεν περνάει ένα “χεράκι” τον Νίξον, τον Ρέηγκαν η τους Μπους. Έτσι αποκαθιστά την ιδέα του Συντηρητισμού που αποκτησε κακό όνομα ταυτιζόμενος από τον Μπούς τον Νεώτερο με τις στρατιωτικές επεμβάσεις, τον Patriot Act και τον ιμπεριαλισμό. Πολιτικές που σύμφωνα με τον ίδιο καταστρέφουν τις αξίες με τις οποίες ταυτίζόταν κάποτε ο συντηρητισμός: ήτοι αποκέντρωση, ελευθερία, οικονομία στο μέγεθος της κυβέρνησης, θρησκευτική πίστη, μια κοινωνία με επίκεντρο την οικογένεια, αίσθηση του μικρού σε κοινότητες και οικονομία.

Τέλος για να ενισχύσει τις ιδέες του κάνει αναφορές σε δυο ιστορικούς αποχαιρετιστήριους λόγους Αμερικανών Προέδρων: αυτόν του Τζωρτζ Ουάσινκτον που συμβούλευε στην μη επέμβαση στα θέματα της Ευρώπης και αυτόν του Αϊζενχάουερ ενάντια στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συμπλεγμα.

Δείτε ένα βίντεο στην διάρκεια μιας παρουσίασης του βιβλίου, όπου ο Κάουφμαν μας εκπλήσσει με την άποψη που είχε για τον Πόλεμο της Κορέας ο Τζάκ Κέρουακ, ένας συγγραφέας τον οποίον πολλοί θεωρούσαν ότι ανήκε  στην αντικουλτούρα, αλλά εκείνος στην πραγματικότητα ηταν Ρεπουμπλικάνος της Αντιπολεμικής Δεξιάς. Το βίντεο έχει αγγλικούς υπότιτλους.

Ποιος είναι ο Μπιλ Κάουφμαν

Γεννημένος στις 15 Νοεμβρίου 1959, ο Μπίλ Κάουφμαν (Bill Kauffmann) είναι πολιτικός συγγραφέας, Έχει χαρακτηριστεί ως “μία από τις καλύτερες πένες της Αμερικάνικης Δεξιάς”, όμως στην ουσία είναι δύσκολο να καταταχθεί κάπου (non partisan).

Ο ίδιος είναι ένθερμος Καθολικός  και λιμπερτάριαν με πολιτιστικά συντηρητικές και απομονωτικές τάσεις. Ασκεί κριτική στην υπέρμετρη ανάπτυξη και την κυριαρχία των μεγάλων εταιρειών, ενώ γραφει υπέρ των παραδοσιοκρατικών κινημάτων του Διανεμισμού  (distributism) και του αγκραριανισμού της δεκαετίας του 20 και του 30.

Photo by Cage Skidmore

Ο Κάουφμαν αυτοπεριγράφεται ως ένα κράμα οπαδού του “Καθολικού Εργάτη” (του κινήματος της Χριστιανής πασιφίστριας και φιλάνθρωπης Ντόροθυ Νταίη), λιμπερτάριαν της Παλιάς Δεξιάς, οπαδού του Αμερικάνικου Υπερβατισμού (Ράλφ Έμερσον, Ντέηβιντ Θόρω) και τρελλαμένου αποκεντρωτιστή και λάτρη του κάθε τι τοπικού. Δηλώνει “οπαδός του Τόμας Τζέφερσον (ήτοι υποστηριχτής των δικαιωμάτων των Πολιτειών), αναρχικός, χαρούμενος εχθρός του κράτους και αντιδραστικός υποστηρικτής των κοινοτικών βιβλιοθηκών”.

Αν και είναι εγγεγραμμένος στο “Δημοκρατικό Κόμμα”, ο Κάουφμαν σπάνια ψηφίζει τους εκπροσώπους του η την πολιτική πλατφόρμα του. Αντίθετα, ψήφιζε το “Μεταρρυθμιστικό Κόμμα” του Ρος Περώ και ειδικά τον υποψήφιο του Πατ Μπιουκάναν, έναν από τους ηγέτες της Αντιεπεμβατικής  Δεξιάς στις ΗΠΑ. Ενώ από το 2000 που διαλύθηκε το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, ψηφίζει το “Πράσινο Κόμμα” και στήριξε τον υποψήφιο του Ραλφ Νέηντερ, σημαντική φυσιογνωμία του οικολογικού κινήματος και του κινήματος προστασίας των καταναλωτών.

Ανάμεσα στα βιβλία που εχει γράψει ξεχωρίζουν:

The Way Of Love : Dorothy Day and American Right  (O Δρόμος της Αγάπης: Η Ντόροθυ Νταίη και η Αμερικάνικη Δεξιά)

Look Homeward America: In Search of Reactionary Radicals and Front Porch Anarchists, Intercollegiate Studies Institute (Γύρνα Πίσω Αμερική: Εις Αναζήτηση Αντιδραστικών Ριζοσπαστών και τοπικιστών Αναρχικών) Ένα βιβλίο όπου μιλάει για ξεχωριστούς Αμερικανούς, όπως η ιδρύτρια του Κινήματος του “Καθολικού Εργάτη” Ντόροθυ Νταίη, ο τοπικός ζωγράφος Γκραντ Γούντ, ο ποιητής -αγρότης Γουέντελ Μπέρυ, ο εκδότης του The Conservative Mind, Χένρυ Ρέγκναρ και ο Δημοκρατικός πολιτικός Γιουτζήν Μακάρθυ που όλοι τους στέκονται πέρα από τις ταμπέλες Δεξιά και Αριστερά.

America First: Its History, Culture and Politics, Prometheus (Το Κίνημα “Πρώτα Αμερική: Η ιστορία του, η κουλτούρα του και οι πολιτικές του απόψεις)

Αin’t My America: Τhe Long and Noble History of Anti-War Conservatism and Middle American Anti-Imperialism, Metropolitan Books (Αυτή δεν είναι η Αμερική μου: Η μακρά  και ευγενής παράδοση του Αντιπολεμικού Συντηρητισμού και ο Αντι-Ιμπεριαλισμός του μέσου Αμερικανού)

Ο Μπίλ Κάουφμαν έχει επίσης γραψει το σενάριο για την ταινία Copperhead , το τρίτο μέρος της τριλογίας του Ρον Μάξουελ για τον Αμερικάνικο Εμφύλιο μετά το “Glory: η πορεία προς την δόξα” και το “Θεοί και Στρατηγοί”

Στο Άβαλον των Τεχνών μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο του : Πήτερ Φόντα: “Ο κόσμος κατάλαβε λάθος τον “Ξένοιαστο Καβαλλάρη”

 

Στην κεντρική φωτογραφία : ο Ρεπουμπλικάνος Τζακ Κέρουακ και ο διευθυντής του antiwar.com Τζάστιν Ραίημοντο 

Μοιραστείτε