Του Γεώργιου Σταφυλά, συγγραφέα
Αν κάποιος ήθελε να κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στον Ζεράρ ντε Βιλλιέ δεν θα μπορούσε να βρει πιο κατάλληλο καιρό από τούτον εδώ τον Νοέμβριο που συμπίπτει με τα τριάντα χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και των καθεστώτων του κόκκινου ολοκληρωτισμού. Και αυτό γιατί ο Nτε Βιλλιέ ήταν ο κατεξοχήν συγγραφέας της εποχής του ψυχρού πολέμου.
Δεξιός, συντηρητικός, φιλοκαπιταλιστής, εβραιόφιλος και , φιλοαμερικανός, ο πατέρας του Μάλκο, γεννημένος στην Γαλλία το 1929, ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος αλλά από το 1968 και μέχρι το 2013 που πέθανε ασχολήθηκε αποκλειστικά με την συγγραφή της σειράς .
Στα σαρανταπέντε χρόνια της συγγραφικής του ζωής κατάφερε να ολοκληρώσει και να δημοσιεύσει εκατόν ενενήντα έξι περιπέτειες με ήρωα τον Αυστριακό πρίγκιπα Μάλκο Λίνγκε τον κατάσκοπο με τα χρυσά μάτια ενώ πέθανε χωρίς να προλάβει να ολοκληρώσει το τελευταίο του βιβλίο που επρόκειτο να είναι το νούμερο 197 της σειράς. Γράφοντας με σύστημα, τέσσερις νουβέλες τον χρόνο, ξεπέρασε τις αρνητικές κριτικές του συστήματος των διανοουμένων βιβλιοκριτικών (αριστερής προελεύσεως) απευθυνόμενος στο πλατύ κοινό που αγκάλιασε και αγάπησε τα βιβλία του.
Τι και αν οι κριτικοί τον έθαβαν με την κατηγορία της φθηνής λογοτεχνίας, τι και αν του είχαν προσάψει την κατηγορία του ρατσιστή και του σεξιστή, ο ίδιος γέλαγε συγκαταβατικά και συνέχιζε να κάνει αυτό που ήξερε καλύτερα από τον καθένα: να γράφει περιπέτειες που μας ταξιδεύουν σε εξωτικούς προορισμούς και μας χαλαρώνουν ευχάριστα.
Στις συνεντεύξεις του ο ίδιος δεν αποκαλούσε τον εαυτό του λογοτέχνη και το είδος της γραφής του λογοτεχνία. ”Παραμύθια για μεγάλα παιδιά, γράφω και βάζω λίγη ουσία μέσα”, έλεγε. Και ποια ήταν αυτή η ουσία; Μα οι ίδιες οι ιστορίες του Μάλκο είναι 100% αυθεντικές βγαλμένες μέσα από τον παράλληλο κόσμο των μυστικών υπηρεσιών. Όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν καλά το έργο του: δεν υπάρχει ούτε ένας χαρακτήρας στις ιστορίες του Μάλκο που να μην αντιπροσωπεύει κάποιο αληθινό πρόσωπό.
Ο Ζεράρ ντε Βιλλιέ ήταν ένας άνθρωπος που ήξερε πολλά. Πως τα ήξερε, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Προφανώς είχε προσβάσεις…Είχε όμως αποκτήσει τέτοιο δίκτυο πληροφοριών που μέχρι και Γάλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι χρειάζονταν τις συμβουλές του. Είναι γνωστό το περιστατικό με τον Υμπέρ Βεντρίν, Υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Ζοσπέν, όταν κάλεσε τον ντε Βιλλιέ στο γραφείο του λέγοντας του : ”θέλω να μιλήσουμε διότι ανακάλυψα ότι εσείς και εγώ έχουμε τις ίδιες πηγές”. Ο ίδιος ο ντε Βιλλιέ αργότερα έλεγε γι’ αυτήν την συνάντηση ”Νόμιζα ότι μου έκαναν πλάκα κυρίως επειδή ο Βεντρίν είναι πολύ αριστερός και εγώ δεν είμαι καθόλου”.
Υπήρξε ένας ακούραστος ερευνητής και ένας ακαταπόνητος εργάτης της γραφίδας. ”Μηχανή γραψίματος” αποκαλούσε ο ίδιος τον εαυτό του. Δυο εβδομάδες επιτόπου έρευνα στη χώρα που πρόκειται να διαδραματιστεί η περιπέτεια του Μάλκο και ύστερα 6 εβδομάδες συγγραφή του βιβλίου. Κατόπιν ξεκούραση και μετά στο επόμενο. Είναι αληθινά εντυπωσιακό πως όλα τα απίθανα μέρη στα όποια κινείται και δρα ο Μάλκο τα έχει πρώτα επισκεφτεί ο ίδιος ο συγγραφέας. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις προέβλεψε γεγονότα και εξελίξεις («εντυπωσιακές συμπτώσεις») – περιγράφοντας γεγονότα που λίγο έως πολύ συνέβαιναν μέσα στα επόμενα χρόνια. Τέτοια περιστατικά είναι η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Άσαντ της Συρίας στο βιβλίο του «Ο δρόμος προς τη Δαμασκό» (2012) και η δολοφονία του Αιγυπτίου προέδρου Σαντάτ (Η συνωμοσία του Καΐρου, 1981).
Διαβάζοντας τις περιπέτειες του πρίγκιπα Μάλκο συλλέγεις απίστευτες πληροφορίες μέσα από τις οποίες μαθαίνεις ιστορία και πολιτική απίθανων χωρών -τις οποίες πιθανότατα δεν θα επισκεφτείς πότε- ενώ παρακολουθείς τον Μάλκο να φέρνει εις πέρας την αποστολή του πάντοτε αποφεύγοντας την περιττή χρήση βίας και πάντοτε κάνοντας σέξ με τα πιο ωραία κωλ γκέρλς του κόσμου.
Σεξ, βία, πολιτική, και ταξίδια σε απίθανους προορισμούς είναι τα στοιχεία της αξεπέραστης συνταγής του Ζεράρ ντε Βιλλιέ. Με την Ελλάδα καταπιάνεται σε τρία βιβλία της σειράς το ένα από αυτά αφορά την υπόθεση Οτσαλάν, ενώ το άλλο την υπόθεση της 17Ν. Αναζητήστε τα. Πρόκειται για το καλύτερο ανάγνωσμα για όποιον θέλει να περάσει ένα χαλαρό κυριακάτικο απόγευμα στο σπίτι. Από τα διακόσια βιβλία της σειράς τα περισσότερα έχουν εκδοθεί στα ελληνικά σε μορφή ΒΙΠΕΡ και μπορεί κανείς ακόμα να βρει αυτά τα βιβλία με μια επίσκεψη στα παλαιοβιβλιοπωλεία του Μοναστηρακίου. Πωλούνται συνήθως στην τιμή του ενός ευρώ.
”Οι ήρωες δεν έχουν ηλικία ” συνήθιζε να λέει όταν τον ρωτούσαν πότε θα σταματήσει να γράφει τις περιπέτειες του SAS Μαλκο Λίνγκε. Δυστυχώς τον Απρίλη του 2013 η πένα του Ζεράρ ντε Βιλλιέ σίγησε για πάντα. Έτσι δεν θα μάθουμε ποτέ το τέλος του Μάλκο, δεν θα μάθουμε ποτε τι απέγινε ο πύργος του στο Λήζεν, ούτε αν παντρεύτηκε τελικά την αιώνια αρραβωνιαστικιά του, την πανέμορφη και ατίθαση Αλεξάνδρα. Επίσης δεν θα ξαναγελάσουμε ποτέ με την χοντροκομμένη αφέλεια των Κρίς Τζόουνς και Μίλτον Μπράμπεκ, των δυο βλαχοαμερικάνων φουσκωτών σωματοφυλάκων του, δεν θα ξαναέχουμε ποτέ φαντασιώσεις με την ονειρεμένη κοκκινομάλλα πόρνη Μάντυ Μπράουν και τα άλλα θεσπέσια πλάσματα που παρελαύνουν από τις σελίδες των ιστοριών του.
Εδώ να πούμε ότι όσο ζούσε, οι πολιτικές του ιδέες απέτρεπαν τα στούντιο να κάνουν franchising τις ιστορίες με τον Πρίγκηπα Μάλκο, όπως έκαναν με τον Τζέημς Μπόντ. Και δύο μέτριες ταινίες (SAS: Αποστολή στο Σαν Σαλβαντόρ και «Το Μάτι της Χήρας» δεν αποτελούν franchising ) Φέτος όμως η Liongates ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα σε όλη την σειρά του SAS και σκέφτεται να γυρίσει όσο περισσότερες ταινίες γίνεται. Μάλιστα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει κλείσει τον Μάικλ Φασμπέντερ με την πρώτη ταινία να βασίζεται στο βιβλίο «Βερολίνο: Φυλάκιο Ελέγχου Τσάρλυ»
Κλείνοντας το παρών κείμενο θα αναφέρω ενδεικτικά στα καλύτερα βιβλία για να μπει κανείς στο γοητευτικό σύμπαν του Μάλκο Λίνγκε:
I. SAS εναντίον CIA.
II. Ο SAS στην Κωνσταντινούπολη
ΙΙΙ. Φάκελλος Κέννεντυ
IV. O άνθρωπος του Λένινγκραντ
V. To χρυσάφι του Ποταμού Κβάι
VI. To χρυσάφι της Μόσχας.
VII. To ξίφος του Μπιν Λάντεν
VIII. Μια ξανθιά στην Πραιτώρια
IX. Παγίδα στην Βουλγαρία.
Χ. Βερολίνο: Φυλάκιο Ελέγχου Τσάρλυ
ΧΙ. Οργή στο Μπέλφαστ.