ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
20 July, 2024
ΚεντρικήΙΣΤΟΡΙΑ - ΙΔΕΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕίναι ο κορωνοϊός βιοχημικό όπλο των Κινέζων; Τι πρόβλεψε ο Ντην Κούντζ στο μυθιστόρημα “Eyes of Darkness”

Είναι ο κορωνοϊός βιοχημικό όπλο των Κινέζων; Τι πρόβλεψε ο Ντην Κούντζ στο μυθιστόρημα “Eyes of Darkness”

Από Vigilant Citizen 

Το μυθιστόρημα του 1981, «Τα Μάτια του Σκότους», του Ντιν Κουντζ, αναφέρεται σε έναν θανατηφόρο ιό που χρησιμοποιείται ως βιολογικό όπλο και ονομάζεται Γουχάν-400.  Το επίκεντρο του πραγματικού κορωνοϊού είναι η… Γουχάν στην Κίνα. Και οι περίεργες ομοιότητες δεν σταματούν εδώ.

Ο Ντην Κουντζ είναι ένας πολυγραφότατος συγγραφέας που έγραψε 105 μυθιστορήματα, πολλά από τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα των βιβλίων με τις περισσότερες πωλήσεις των Τάιμς της Νέας Υόρκης.  Έχει πουλήσει περισσότερα από 450 εκατομμύρια αντίτυπα διεθνώς και 17 βιβλία του τροποποιήθηκαν για τον κινηματογράφο.

Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Κουντζ έγραφε χρησιμοποιώντας πολλά ονόματα, συμπεριλαμβανομένων των Ντέιβιντ Άξτον, Ντιάνα Ντουάιερ, Κ.Ρ. Ντουάιερ, Μπράιαν Κόφυ, και Λη Νίκολς.  Με αυτό το τελευταίο όνομα έγραψε ο Κουντζ το μυθιστόρημα «Τα Μάτια του Σκότους» το 1981 – ένα «θρίλερ αγωνίας» που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο «θρίλερ αγωνίας» σχεδόν 40 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση.

Ποιος είναι ο λόγος για την αναζωπύρωση της δημοφιλίας αυτού του ξεχασμένου μυθιστορήματος; Φαίνεται ότι είχε προβλέψει, με ανατριχιαστική ακρίβεια, την έξαρση του κορωνοϊού από τη Γουχάν της Κίνας.

Photo: Dean Koonitz Official Facebook

Το σενάριο περιστρέφεται γύρω από μία μητέρα που επιχειρεί να μάθει τι συνέβη στο γιό της, ο οποίος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς σε μία εκδρομή για κάμπινγκ.  Τελικά, το αγόρι κρατείται στην Κίνα – και συγκεκριμένα στη Γουχάν, το επίκεντρο έξαρσης ενός θανατηφόρου ιού. Αυτό είναι το κείμενο που κάνει τους ανθρώπους να σηκώνουν το φρύδι, σε ολόκληρο το διαδίκτυο:

«Δεν με ενδιαφέρει η φιλοσοφία ή η ηθική του βιολογικού πολέμου» είπε η Τίνα.  «Αυτή τη στιγμή θέλω μόνο να ξέρω πώς στο διάολο κατέληξε ο Ντάνι σε αυτό το μέρος».

«Για να το καταλάβεις αυτό», είπε ο Ντόμπεϋ, «πρέπει να πας είκοσι μήνες πίσω.  Περίπου τότε ήταν που ένας Κινέζος επιστήμονας, με το όνομα Λι Τσεν, αυτομόλησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, κουβαλώντας μαζί του μία δισκέτα με το πιο σημαντικό και επικίνδυνο νέο βιολογικό όπλο της Κίνας εδώ και μία δεκαετία.  Το λένε «Γουχάν-400» διότι αναπτύχθηκε στα RDNA (ανασυνδυασμένου DNA) εργαστήριά τους έξω από την πόλη της Γουχάν και ήταν το τετρακοσιοστό βιώσιμο στέλεχος μικροοργανισμών που δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο σε αυτό το ερευνητικό κέντρο.

«Ο Γουχάν-400 είναι ένα τέλειο όπλο. Προσβάλλει μόνο ανθρώπους.  Κανένα άλλο έμβιο ον δεν μπορεί να είναι φορέας. Και όπως η σύφιλη, ο Γουχάν-400 δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός ανθρώπινου σώματος για περισσότερο από ένα λεπτό, το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορεί μόνιμα να μολύνει αντικείμενα ή ολόκληρους χώρους όπως μπορούν να κάνουν ο άνθρακας και άλλοι λοιμογόνοι μικροοργανισμοί.  Και όταν ο ξενιστής πεθαίνει, ο Γουχάν-400 που βρίσκεται μέσα του επίσης πεθαίνει λίγο αργότερα, μόλις η θερμοκρασία του πτώματος πέσει κάτω από τους 86 βαθμούς Φαρενάιτ. Βλέπεις ποιο είναι το πλεονέκτημα σε όλο αυτό;»

Η Τίνα ήταν πολύ απασχολημένη με τον Ντάνι για να σκεφτεί αυτά που είχε πει ο Καρλ Ντόμπεϋ, όμως ο Έλιοτ ήξερε τι εννοούσε ο επιστήμονας.  «Αν καταλαβαίνω αυτά που λες, οι Κινέζοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον Γουχάν-400 για να αφανίσουν μία πόλη ή μία χώρα και μετά δεν θα υπήρχε καμία ανάγκη να διεξάγουν μία πολύπλοκη και ακριβή απολύμανση πριν εισβάλλουν και αποκτήσουν τον έλεγχο της κατακτημένης περιοχής».

«Ακριβώς», είπε ο Ντόμπεϋ.  «Και ο Γουχάν-400 έχει άλλα, εξίσου σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των περισσότερων βιολογικών παραγόντων.  Το ένα είναι ότι μπορείς να γίνεις μολυσματικός φορέας μόνο τέσσερις ώρες αφού έρθεις σε επαφή με τον ιό. Αυτή είναι μία απίστευτα σύντομη περίοδος επώασης.  Από τη στιγμή που θα μολυνθεί, κανείς δεν ζει περισσότερες από εικοσιτέσσερις ώρες. Οι περισσότεροι πεθαίνουν σε δώδεκα ώρες. Είναι χειρότερος από τον ιό Έμπολα στην Αφρική – απείρως χειρότερος.  Το ποσοστό που σκοτώνει ο Γουχάν-400 είναι εκατό τοις εκατό. Κανείς δεν πρόκειται να επιβιώσει. Οι Κινέζοι τον δοκίμασαν σε, κανείς δεν ξέρει, πόσους πολιτικούς κρατούμενους. Δεν κατάφεραν ποτέ να βρουν ένα αντίσωμα ή ένα αντιβιοτικό που να είναι αποτελεσματικό εναντίον του.  Ο ιός μεταναστεύει στο στέλεχος του εγκεφάλου και εκεί, αρχίζει να εκκρίνει μία τοξίνη που κυριολεκτικά κατατρώει τον εγκεφαλικό ιστό όπως το υγρό της μπαταρίας διαλύει το τουλπάνι. Καταστρέφει το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει όλες τις αυτόματες λειτουργίες του σώματος. Το θύμα απλά παύει να έχει σφυγμό, λειτουργικά όργανα ή οποιαδήποτε παρόρμηση να αναπνεύσει».

«Και αυτή είναι η αρρώστια από την οποία επέζησε ο Ντάνι», είπε ο Έλιοτ.

«Ναι», είπε ο Ντόμπεϋ.  «Από όσα ξέρουμε μέχρι τώρα, είναι ο μοναδικός που έχει επιζήσει ποτέ».

Η Τίνα σήκωσε την κουβέρτα από το κρεβάτι και την δίπλωσε στα δύο, έτσι ώστε να μπορεί να τυλίξει σε αυτήν τον Ντάνι για το ταξίδι προς το Explorer.  Τώρα, σήκωσε τα μάτια της από το τύλιγμα του παιδιού και είπε στον Ντόμπεϋ, «Όμως, κατ’ αρχήν γιατί μολύνθηκε»;

«Ήταν ατύχημα», είπε ο Ντόμπεϋ.

«Το έχω ξανακούσει αυτό».

«Αυτή τη φορά είναι αλήθεια», είπε ο Ντόμπεϋ.  «Όταν ο Λι Τσεν αυτομόλησε μαζί με όλα τα δεδομένα για τον Γουχάν-400, τον έφεραν εδώ.  Αμέσως αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε μαζί του, προσπαθώντας να κατασκευάσουμε ένα ακριβές αντίγραφο του ιού.  Σε σχετικά σύντομο χρόνο, το καταφέραμε αυτό. Μετά αρχίσαμε να μελετάμε το μικρόβιο, ψάχνοντας να βρούμε ένα μειονέκτημα που να έχει ξεφύγει από τους Κινέζους».

«Και κάποιος ήταν απρόσεκτος», είπε ο Έλιοτ.

Σε αυτό το απόσπασμα, ο ιός ονομάζεται Γουχάν-400 γιατί αναπτύχθηκε στα «RDNA εργαστήριά τους έξω από την πόλη της Γουχάν».  Όπως θα γνωρίζετε, το επίκεντρο της πραγματικής έξαρσης του κορωνοϊού είναι στη Γουχάν.

Άλλο ένα παράξενο γεγονός:  Το πραγματικό Ιολογικό Ινστιτούτο της Γουχάν, που στεγάζει το μοναδικό επιπέδου τέσσερα εργαστήριο βιοασφάλειας της Κίνας (η υψηλότερη κατηγορία εργαστηρίων που μελετούν τους πιο θανατηφόρους ιούς) βρίσκεται μόλις 32 χιλιόμετρα από τη Γουχάν.  Το επιστημονικό περιοδικό Nature που κάλυψε τα εγκαίνια αυτού του εργαστηρίου το 2017, προειδοποίησε για τους κινδύνους ασφαλείας σε μία κουλτούρα όπου η «ιεραρχία επισκιάζει την ελεύθερη κουλτούρα».

Επομένως, δεν χρειάζεται κάποιος να έχει ένα ιδιαίτερα ευφάνταστο μυαλό για να υποθέσει ότι ο ιός θα μπορούσε να έχει «ξεφύγει» από αυτές τις εγκαταστάσεις, με τον ίδιο τρόπο που έγινε στο μυθιστόρημα.

Άλλο ένα παράξενο γεγονός:  Το 2017, το γαλλικό κόμικ «ο Αστερίξ και η Αρματοδρομία», παρουσίασαν έναν μασκοφόρο κακό με το όνομα… Κορωνοϊός.

Αν και κάποιοι πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι μία παράξενη σύμπτωση, άλλοι τα βλέπουν ως μία κλασική περίπτωση «προγνωστικού προγραμματισμού».  Η όλη κατάσταση θυμίζει τη νουβέλα «Ματαιότητα» του 1898 η οποία αναφερόταν σε ένα τεράστιο πλοίο που ταξίδευε στους ωκεανούς και λεγόταν Τιτάν, το οποίο βούλιαξε στο Βόρειο Ατλαντικό μετά τη σύγκρουσή του με ένα παγόβουνο.  Δεκατέσσερα χρόνια μετά, ένα τεράστιο πλοίο που ταξίδευε στους ωκεανούς και λεγόταν Τιτανικός, βούλιαξε στο Βόρειο Ατλαντικό μετά τη σύγκρουσή του με ένα παγόβουνο.

Πηγή: https://vigilantcitizen.com/latestnews/coronavirus-was-eerily-predicted-in-a-1981-novel/

Μοιραστείτε