ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
12 April, 2024
ΚεντρικήΙΣΤΟΡΙΑ - ΙΔΕΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΔιεθνής έκκλησις και Μανιφέστο των πνευματικών ανθρώπων την 28η Οκτωβρίου 1940

Διεθνής έκκλησις και Μανιφέστο των πνευματικών ανθρώπων την 28η Οκτωβρίου 1940

 Εισαγωγή – επιμέλεια: Γιώργος Πισσαλίδης 

Στις 28 Οκτωβρίου 1940  η Ελλάδα δέχεται επίθεση από την Ιταλία του Μουσσολίνι. Σύσσωμη η πνευματική ελίτ (ναι, τότε υπήρχε πνευματική ελίτ) από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον εξόριστο Παναγιώτη Κανελλόπουλο κατατάσσονται και φεύγουν για το μέτωπο. Ενώ μερικά από τα μεγαλύτερα μυαλά της γενιάς τους  υπογράφουν μια διαμαρτυρία και έκκληση προς τον πνευματικό κόσμο της Ευρώπης και του κόσμου και που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Νέα Ελλάδα” στις 10 Νοεμβρίου 1940. 

Το κείμενο έχει ως εξής: 

“Είναι δύο εβδομάδες τώρα, που ένα τελεσίγραφο μοναδικό στα διπλωματικά χρονικά των Αθηνών για το περιεχόμενον, την ώρα και τον τρόπο που το παρουσίασεν η Ιταλία κάλεσε την Ελλάδα να της παραδώση τα εδάφη της, να αρνηθή την ελευθερία της και να κατασπιλώση την τιμή της. 

Οι Έλληνες δώσαμε στην ιταμή αυτή αξίωσι της φασιστικής βίας, την απάντησι που επέβαλαν τριών χιλιάδων ετών παραδόσεις, χαραγμένες βαθειά στην ψυχή μας, αλλά και γραμμένες στην τελευταία γωνιά της ιερής γης με το αίμα των μεγαλυτέρων ηρώων της ανθρωπίνης ιστορίας. Και αυτή τη στιγμή κοντά στο ρεύμα του Θυάμιδος και στις χιονισμένες πλαγιές της Πίνδου και των Μακεδονικών βουνών πολεμούμε, τις περισσότερες φορές με τη λόγχη, αποφασισμένοι να νικήσουμε ή να αποθάνουμε μέχρις ενός. 

Σπύρος Μελάς

Σ’ αυτό τον άνισο σκληρότατο αλλά πεισματώδη αγώνα, που κάνει τον λυσσασμένο επιδρομέα να ξεσπάζη κατά των γυναικών, των γερόντων και των παιδιών, να καίη, να σκοτώνη, να ακρωτηριάζη, να διαμελίζη τους πληθυσμούς στις ανοχύρωτες και άμαχες πόλεις μας και στα ειρηνικά χωριά μας, έχουμε το αίσθημα ότι δεν υπερασπιζόμαστε δική μας μόνον υπόθεσι: Ότι αγωνιζόμεθα για την σωτηρία όλων εκείνων των Υψηλών αξιών που αποτελούν τον πνευματικό και ηθικό πολιτισμό, την πολύτιμη παρακαταθήκη που κληροδότησαν στην ανθρωπότητα οι δοξασμένοι πρόγονοι και που σήμερα βλέπουμε να απειλούνται από το κύμα της βαρβαρότητος και της βίας. Ακριβώς αυτό το αίσθημα εμπνέει το θάρρος σε μας τους Έλληνες διανοουμένους, τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, ν’ απευθυνθούμε στους αδελφούς μας όλου του Κόσμου για να ζητήσουμε όχι την υλική αλλά την ηθική βοήθειά τους. 

Άγγελος Σικελιανός

Ζητούμε την εισφορά των ψυχών, την επανάστασι των συνειδήσεων, το κήρυγμα, την άμεση επίδρασι, παντού όπου είναι δυνατόν, την άγρυπνη παρακολούθησι και την ενέργεια για ένα καινούργιο πνευματικό Μαραθώνα που θα απαλλάξη τα δυναστευόμενα Έθνη από τη φοβέρα της πιο μαύρης σκλαβιάς που γνώρισε ως τώρα ο κόσμος Όταν μια τέτοια επανάσταση συντελεσθεί, η Νίκη θα στεφανώσει το μέτωπο και του τελευταίου, του πιο ταπεινού εργάτη. 

Με τη μεγάλη και σταθερή αυτή ελπίδα, σας στέλνουμε τον πιο αδελφικό μας χαιρετισμό: 

Αρίστος Καμπάνης

Κωστής Παλαμάς, Σπύρος Μελάς, Άγγελος Σικελιανός, Γεώργιος Δροσίνης, Σωτήριος Σκίπης, Δημήτριος Μητρόπουλος, Κ. Δημητριάδης, Νικόλαος Βέης, Κ. Παρθένης, Ιωάννης Γρυπάρης, Γιάννης Βλαχογιάννης, Στράτης Μυριβήλης, Κώστας Ουράνης, Μιλτιάδης Μαλακάσης, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Αλέξανδρος Φιλαδελφεύς, Αρίστος Καμπάνης. (Εφημερίδα «Νέα Ελλάς», 10 Νοεμβρίου 1940) 

 

Το κείμενο επαναδημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Ευθύνη” το 1996 στον  συλλογικό τόμο “28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΧΑΡΑΚΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ” Εκδόσεις ΕΥΘΥΝΗ Δ΄ Έκδοση Αθήνα 1996 Ευχαριστούμε τον Σπύρο Δημητρίου που μας το θύμισε με ανάρτηση του. 

Μοιραστείτε