ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
22 February, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΔιάλεξη Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου: «Ο Μάνος Χατζιδάκις και οι Ρώσοι συνθέτες του 20ου αιώνα.» (video)

Διάλεξη Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου: «Ο Μάνος Χατζιδάκις και οι Ρώσοι συνθέτες του 20ου αιώνα.» (video)

Το περιοδικό Στέπα (Επιθεώρηση Ρωσικού Πολιτισμού), το οποίο εκδίδει ο μεταφραστής και συγγραφέας Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, διοργάνωσε κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Οι Δευτέρες της Στέπας στο πατάρι του Αρμού», για την γνωριμία του ευρύτερου κοινού με την ρωσική κουλτούρα.

Τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018, ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, θεολόγος και μουσικός, με θέμα: «Μάνος Χατζιδάκις και Ρώσοι συνθέτες του 20ού αιώνα». Ο Μάνος Χατζιδάκις που συνομιλεί με τον Σεργκέι Προκόφιεφ στο νεανικό πιανιστικό του έργο «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα», ο Χατζιδάκις που διευθύνει Ίγκορ Στραβίνσκυ είτε με την Μικρή Ορχήστρα Αθηνών είτε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, ο Χατζιδάκις που …κλέβει ένα θαυμάσιο μοτίβο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς για να φτιάξει ένα δικό του τραγούδι, ολότελα ελληνικό, ο Χατζιδάκις που προτείνει τους αγαπημένους του Ρώσους συνθέτες στις ραδιοφωνικές εκπομπές του.

Ο ίδιος ο Χατζιδάκις έχει δηλώσει ότι ο Προκόφιεφ, για παράδειγμα, τον είχε γοητεύσει όταν ήταν 20 χρονών. Φαίνεται πως τον …ακολουθούσε μέχρι την ωριμότητά του, αφού ο Χατζιδάκις διηύθυνε την πρώτη συμφωνία (Κλασική) του Προκόφιεφ με την Ορχήστρα των Χρωμάτων το 1991. Ο ομιλητής καταδεικνύει την στενή σχέση του Μ. Χατζιδάκι με την ρωσική μουσική πρωτοπορία του 20ού αιώνα, μέσα από κείμενα – ντοκουμέντα και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό.

H διάλεξη καλύφθηκε από τον ιστότοπο blod.gr (ακρωνύμιο των λέξεων Bodossaki Lectures on Demand) που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνες του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Υπεύθυνος για την κάλυψη είναι ο σκηνοθέτης Μάνος Ευστρατιάδης.

Μοιραστείτε