ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
20 July, 2024
ΚεντρικήΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΔείτε ένα αφιέρωμα της εκπομπής “Παρασκήνιο” στον Ζήσιμο Λορεντζάτο, με αφορμή την επέτειο γέννησης του

Δείτε ένα αφιέρωμα της εκπομπής “Παρασκήνιο” στον Ζήσιμο Λορεντζάτο, με αφορμή την επέτειο γέννησης του

Σε αυτό ακαδημαϊκοί, λογοτέχνες και άνθρωποι των γραμμάτων εξηγούν την ιδιαίτερη αξία του έργου του και μιλούν για τη ζωή του αφανούς αυτού διανοητή.

Παρουσιάζεται ένας μελετητής της ελληνικής λογοτεχνίας, ένας «ιδιόμορφος» άνθρωπος από τον χώρο της κριτική διανόησης, ο ΖΗΣΙΜΟΣ ΛΟΡΕΝΤΖΑΤΟΣ.

Ο Σταυρος Ζουμπουλάκης, εκδότης του περιοδικού «Νέα Εστία», ο συγγραφέας Γεώργιος Παμπούκης, η στενή του φίλη και κόρη του Γιώργου Σεφέρη, Άννα Λόντου,  ο Δημήτρης Μαυρόπουλος,  ιδρυτής των εκδόσεων «Δόμος», ο Βασίλης Διοσκουρίδης από τις εκδόσεις «Το Ροδάκιο» και ο καθηγητής Σωκράτης Κουγέας μιλούν για τον Ζήσιμο Λορεντζάτο.

Περιγράφουν τη σχέση του με την ποίηση και τον τρόπο με τον οποίο κόπιαζε στα ζητήματα της γλώσσας. Τον χαρακτηρίζουν ως επίμονα αφανή, συνεχιστή της δημώδους παράδοσης και με κεντρικό του μέλημα «το εκφράζεσθαι», ως κοσμοπολίτη αλλά και ταυτόχρονα ελληνοκεντρικό. Γίνεται αναφορά επίσης στο σημαντικότερο δοκίμιό του, «Το Χαμένο Κέντρο», το οποίο χαρακτηρίζεται ως σημείο αναφοράς για την κριτική σκέψη στην ελληνική λογοτεχνία, και από το οποίο αναδύεται η σημαντικότερη κριτική του προς τη σύγχρονη κοινωνία για έναν «πολιτισμό χωρίς κέντρο, χωρίς Θεό».

Επίσης παρουσιάζεται το εύρος του έργου του με τις μελέτες του για τον Σολωμό, τον Παπαδιαμάντη, τον Μακρυγιάννη, τον Πικιώνη, τον Έλιοτ, τον Πάουντ, τον Χαίλντερλιν και δεκάδες άλλους. Επισημαίνεται η στενή σχέση που είχε με τον Σέφερη, προβάλλεται σπάνιο φωτογραφικό υλικό, ενώ ακούγονται αποσπάσματα από βιβλία του και ηχογραφήσεις του ιδίου.

Μοιραστείτε