ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
12 April, 2024
ΚεντρικήΙΣΤΟΡΙΑ - ΙΔΕΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΓκρέτα: Της αξίζει αληθινά ο τίτλος του “Προσώπου της Χρονιάς”;

Γκρέτα: Της αξίζει αληθινά ο τίτλος του “Προσώπου της Χρονιάς”;

Του Τζων Χόρβατ

To περιοδικό «Τάιμ» ανακοίνωσε ότι το βραβείο του «Προσώπου της Χρονιάς» θα πάει για φέτος στην 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ (σ.μ στο τεύχος της 23ης Δεκεμβρίου 2019) . Η Σουηδέζα μαθήτρια που μεταμορφώθηκε σε οικο-ακτιβίστρια έχει γίνει το παγκόσμιο είδωλο όσων πιστεύουν ότι υπάρχει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την κλιματική αλλαγή. Η εκλογή του περιοδικού δεν εκπλήσσει αν σκεφτεί κανείς την λατρεία που έχουν τα μέσα ενημέρωσης για το κορίτσι που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο με μέσα που εκπέμπουν όσο λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Το «Τάιμ» έχει σταματήσει να παριστάνει ότι δίνει τα βραβεία σε αληθινά μεγάλους ανθρώπους με πλήρη αναπτυγμένη την προσωπικότητα και τα ταλέντα τους και που έχουν επηρεάσει τον ρου των γεγονότων. Αλίμονο, η εποχή του μεγαλείου, της πειθαρχίας και του οράματος έχει τελειώσει. Το «Τάιμ» δεν είναι πλέον το σημαντικό σοβαρό περιοδικό που ήταν κάποτε. Οι άνθρωποι πλέον δεν θέλουν πλέον να κάνουν μια προσπάθεια να γνωρίσουν, να θαυμάσουν και να εκτιμήσουν μεγαλειώδεις φυσιογνωμίες. Η μεγαλοσύνη εύκολα μας κουράζει.

Η Γκρέτα ταιριάζει τέλεια στην εποχή μας
Με αυτήν τη έννοια, το βραβείο στην Γκρέτα Τούνμπεργκ ταιριάζει τέλεια. Στους ρηχούς και μέτριους καιρούς μας, οι σημερινές φυσιογνωμίες δεν πρέπει να είναι τόσο βαθυστόχαστες η πολύπλοκες. Δεν πρέπει να συνδέονται με ιστορικό η θρησκευτικό αφήγημα, πέρα από την εξελισσόμενη ιστορία τους. Ο λόγος τους πρέπει να είναι φιλικός προς το Twitter. Τα νέα πρότυπα δεν χρειάζεται να είναι εξαίρετα, φτάνει να μην μπορεί κάποιος να τους βάλει ταμπέλα. Κατά κανόνα, το «Τάιμ» διαλέγει αυτούς που μπορούν να συνδέσουν το όνομα τους με τα «τρέντυ» ζητήματα για τα οποία αγωνίζονται οι προοδευτικοί.

Με το να αποκαλέσει την Γκρέτα Τούνμπεργκ, «Πρόσωπο της Χρονιάς», το «Τάιμ» παρουσιάζει ένα τέλειο μεταμοντέρνο αρχέτυπο. Το βραβείο της θα μπορούσε καλύτερα να ονομασθεί βραβείο «Αρχέτυπο της Χρονιάς. Όπως όλα τα αρχέτυπα, υπηρετεί ως πρότυπο για να αντιπροσωπεύονται όλοι οι ακτιβιστές αυτού του τύπου. Ταιριάζει στο να εκπροσωπεί την «δύναμη της νεολαίας» που εξεγείρεται ενάντια σε ένα κόσμο που κυριαρχείται από ενήλικους. Η ιστορία της εκπροσωπεί πολύ καλά την μεταμοντέρνα απόρριψη του Δυτικού Χριστιανικού πολιτισμού.

Η επιλογή του «Τάιμ» κατανοείται καλύτερα αν σκεφθούμε ότι οι ατζέντες πάνε μπροστά περισσότερο με πρόσωπα που αποτελούν αρχέτυπα, παρά με ιδεολογικές πλατφόρμες. Αν ένα κίνημα βρει το άτομο που θα αποτελεί το αρχέτυπο των αρχών της πλατφόρμας του, θα εξελιχθεί πολύ πιο γρήγορα. Αν τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να καλλιεργήσουν ένα αρχέτυπο, ο σκοπός του θα γίνει παγκόσμιος.
Έτσι, η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι η προσωποποίηση όλων αυτών που θα μπορούσε να θέλει και πολλά περισσότερα. Καθότι παιδί, μπορεί να αξιώσει ότι εκπροσωπεί το μέλλον. Δεν παίζει τον ρόλο του ηγέτη, αλλά διεκδικεί το ακόμα σημαντικότερο μανδύα του συμβόλου. Με το να το κάνει αυτό, δεν χρειάζεται να κάνει συμπαγείς προτάσεις, αλλά μόνο να ζητάει απίθανα πράγματα.

Τι δεν είναι η Γκρέτα

Παρουσιάζει ένα καινούργιο ανθρώπινο τύπο δράσης στην παγκόσμια σκηνή, που θα απογυμνωθεί από ηγέτες και στοχαστές. Εκπροσωπεί περισσότερα για αυτά που δεν είναι, παρά για αυτά που είναι.

Έτσι η δεσποινίς Τούνμπεργκ δεν είναι βαθυστόχαστος διανοητής ούτε ομιλήτρια με ευφράδεια. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα σύμβολο. Ο κόσμος της είναι αυτός της μαυρίλας και της τελικής καταστροφής που είτε κάνεις κάτι η πεθαίνεις. Δεν αποδέχεται καμμιά άλλη εξήγηση, πέρα από το σενάριο της εξαφάνισης του ανθρώπινου είδους και σαν ένας σπασμένος δίσκος το επαναλαμβάνει ξανά και ξανά.
Δεν είναι άτομο που έχει τακτ, λεπτότητα η διπλωματικότητα. Αντίθετα απαιτεί μια αόριστη και έκτακτη δράση χωρίς να γίνεται συγκεκριμένη. Το μήνυμα της είναι κρύο, κτηνώδες και καθόλου ποιητικό. Θα μιλήσει για τις ελπίδες της νεολαίας και την αστάθεια των οικοσυστημάτων χωρίς μετάβαση από το ένα θέμα στο άλλο. Η ομιλία της χρησιμοποιεί ευθείς, απλοϊκούς όρους, που λύνουν το πρόβλημα του θυμού της, της έκρηξης οργής της, της απογοήτευσης της και της απελπισίας της.

Δεν έχει αδυναμία σε κανένα πράγμα, από την στιγμή που είναι η απόλυτη έκφραση του αντι-καταναλωτισμού. Ντύνεται με απλά ρούχα δίχως έκφραση, δίχως στολίδια και κοσμήματα. Κάθε τι που περιστοιχίζει την ζωή της είναι επίσης απέριττο και ασήμαντο. Είναι ένας κόσμος δίχως χαρά που δεν παραδέχεται την ομορφιά και την πρόοδο που δημιουργεί ο άνθρωπος. Μια ψυχρότητα κυριαρχεί στον κόσμο της γεμίζοντας τον με θλίψη.

Μυστήριο και Μυστικισμός

Υπάρχει επίσης ένα στοιχείο μυστήριου και μυστικισμού σο πως την παρουσιάζουν. Δυστυχώς υποφέρει από το Σύνδρομο του Άσπεργκερ, το οποίο προκαλεί την έκφραση των συναισθημάτων της, κάνοντας την κρύα, μυστηριώδη και ασυνάρτητη. Έτσι οτιδήποτε σε σχέση με την ίδια αψηφά σε τραγικό βαθμό τον συνήθη ορισμό του τι θα πρέπει να περιμένει κανείς από ένα παιδί που από τα φαινόμενα είναι χωρίς παιδικά χρόνια.

 

Όπως όλοι όσοι αγκαλιάζουν την υπόθεση της οικολογίας, η δεσποινίς Τούνμπεργκ ισχυρίζεται ότι έχει ένα πνευματικό σύνδεσμο με την γη, από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε ενέργειες Υπερασπίζεται την υπόθεση των γηγενών Ινδιάνων, τους οποίους στηρίζει ως πρότυπα φιλικών προς την οικολογία πληθυσμών.

Όπως σημειώνει και το «Τάιμ», είναι μια 16χρονη που μοιάζει με 12χρονο μέσα στο μικρόσωμο σώμα της που έχει ύψος 1 μέτρο και 22 εκατοστά. Η φωτογραφία στο εξώφυλλο του περιοδικού «Τάιμ» ενισχύει μια μυστικιστική χροιά με το να παρουσιάζει μια φιγούρα σχεδόν ελαφιού που κοιτάζει τις τεράστιες εκτάσεις των κυμάτων που σπάνε πάνω σε μια βραχώδη παραλία.

Τα μέσα ενημέρωσης βιάστηκαν να εκμεταλλευτούν την δημοτικότητα της με το να της προσάπτουν στην μυστικιστική περσόνα, ειδικές δυνάμεις που δεν διαφέρουν από αυτές μιας προφήτισσας η ενός χρησμού. Παρόλα αυτά, η Σουδέζα κοπανατζού έχει κάνει αίσθηση εξαιτίας της ευχέρειας , που έχουν οι ενήλικοι, οι οποίοι έχουν ανοίξει κάθε πόρτα, από το Βατικανό έως τον ΟΗΕ. Δεν είναι σύμπτωση που κάθε υπόθεση που υπερασπίζονται οι προοδευτικοί, από τον φεμινισμό στα δικαιώματα των ιθαγενών ανθρώπων στον έλεγχο οπλοκατοχής μπορεί να ταυτιστεί με την δεσποινίδα Τούνμπεργκ.

Προωθώντας τον προοδευτικό σκοπό

Αν ο σκοπός του βραβείου «Πρόσωπο της Χρονιάς» του περιοδικού «Τάιμ» είναι να αναγνωρίσει το άτομο που προωθεί την προοδευτική ατζέντα, τότε η Γκρέτα Τούνμπεργκ μπορεί να διεκδικήσει αυτόν τον τίτλο. Με το να υπηρετεί ως αρχέτυπο του σκοπού της οικολογίας, είναι ένα πρότυπο στο να πάρει την καταρρέουσα τύχη του οικολογικού κινήματος ένα βήμα πιο πέρα.
Ωστόσο, αυτό που χρειαζόμαστε είναι αυθεντικά πρότυπα συμπεριφοράς που ζουν με αρετή και κινούν την κοινωνία προς την αληθινή πρόοδο. Αυτό το δεν βρίσκεται σε μια νέο-παγανιστική, πανθεϊστική κοσμοθέαση, που απορρίπτει κάθε τι που είναι πολιτισμένο και δυτικό. Αντίθετα, αληθινά αντιπροσωπευτικές φυσιογνωμίες στην κοινωνία προσπαθούν για μια τάξη βασισμένη στην ιερότητα και που κυβερνάται από ένα προσωπικό Θεό και την Θεόσταλτη δράση Του επί της Γης.

Το κείμενο έχει μεταφραστεί από το Imaginative Conservative

O John Horvat είναι καθηγητής πανεπιστημίου, συγγραφέας του βιβλίου Back to Order: From a Frenzied Economy to Organic Christian Society (York Press) και αντι-πρόεδρος της Αμερικάνικης Εταιρείας για την Υπεράσπιση της Παράδοσης, της Οικογένειας και της Ιδιοκτησίας.

Μοιραστείτε