ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
13 April, 2024
ΚεντρικήΜΟΥΣΙΚΗΓιάννης Σπανός: Ένας συνθέτης δίχως “δήθεν” και ταμπέλες

Γιάννης Σπανός: Ένας συνθέτης δίχως “δήθεν” και ταμπέλες

Του Τηλέμαχου Χορμοβίτη

O Γιάννης Σπανός δεν έκανε δηλώσεις περί παντός επιστητού.
-Ο Γιάννης Σπανός δεν καβάλησε την μόδα του πολιτικού τραγουδιού στην Μεταπολίτευση για να πουλήσει δίσκους.
-Ο Γιάννης Σπανός δεν το έπαιξε ποτέ Μότσαρτ της Ελλάδος.

Ο Γιάννης Σπανός απλά έγραφε τραγούδια. Τραγούδια που τα τραγούδησε όλη η Ελλάδα. Η ικανότητα του να γράφει πανέμορφες μελωδίες ήταν αξιοθαύμαστη, όπως και μοναδική ήταν η ευκολία του να πηδά από το ένα μουσικό είδος στο άλλο, χωρίς να εγκλωβίζεται σε ταμπέλες και ψευτοδιλήμματα. Βλέποντας τη δισκογραφία του, δεν πιστεύεις πως ο ίδιος άνθρωπος έγραψε όλα αυτά τα τραγούδια, συχνά τόσο διαφορετικά μεταξύ τους. Και όμως, ο ίδιος άνθρωπος που έγραψε το σπουδαίο ζεϊμπέκικο “Μια Κυριακή”, έγραψε και ένα από τα πιο δροσερά ποπ κομμάτια της δεκαετίας του ’80, το “Δεν είσαι έρωτας εσύ” των 2002GR. Ο ίδιος άνθρωπος που έγραψε λαϊκούς ύμνους, όπως την “Αλάνα” και τον “Τρελό”, έγραψε και ένα από τα καλύτερα ελαφρά τραγούδια των τελευταίων δεκαετιών, το “Προσωπικά” της Ελένης Δήμου.

Και ο ίδιος άνθρωπος που μελοποιούσε ποίηση και συνέθετε αριστουργήματα όπως το “Σπασμένο Καράβι” και το “Ιδανικός και Ανάξιος Εραστής”, μπορούσε αν ήθελε να ανεβάζει και όλη την Ελλάδα στα τραπέζια με το ξεσηκωτικό και απολαυστικά γλεντζέδικο “Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο να πυρποληθώ”.

Eμπορικός και έντεχνος, λαϊκός και “ελαφρός”, μελαγχολικός και εξωστρεφής, δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή αν λέγαμε πως ο Γιάννης Σπανός υπήρξε ο πιο ολοκληρωμένος συνθέτης τραγουδιών της μεταπολεμικής Ελλάδας. Τον ευχαριστούμε για όλα και να είναι σίγουρος πως δεν πρόκειται να τον ξεχάσουμε ποτέ.

Μοιραστείτε