ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
26 February, 2020
ΚεντρικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΓιάννης Κουριανίδης: 15 προτάσεις για να ξαναβρεί η Θεσσαλονίκη την χαμένη της ελληνικότητα

Γιάννης Κουριανίδης: 15 προτάσεις για να ξαναβρεί η Θεσσαλονίκη την χαμένη της ελληνικότητα

Συνεχίζουμε την δημοσίευση προεκλογικών προτάσεων από άτομα των γραμμάτων και του πολιτισμού με την ατζέντα του εκδότη του γνωστού περιοδικού «Ενδοχώρα», Γιάννη Κουριανίδη (Άβαλον των Τεχνών)

Η βασική και διαχρονική συνιστώσα της πολιτισμικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης είναι αυτή που δημιουργήθηκε από την ελληνική παρουσία σε αυτήν. Έλληνες ίδρυσαν την πόλη, Έλληνες παρήγαγαν τον πολιτισμικό πλούτο της, ακόμη και σε εποχές δύσκολες και τραγικές για την επιβίωσή του. Η προσπάθεια που γίνεται από συγκεκριμένους κύκλους στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων και ιδεολογικών εμμονών, για να παρουσιαστεί μία πλασματική ταυτότητα της πόλης, δήθεν «πολυπολιτισμικής», ακυρώνεται στην πράξη από τη στιγμή που κάποιος θα προσπαθήσει να βάλει σε μία ποσοτική αλλά και ποιοτική ζυγαριά την προσφορά των Ελλήνων της πόλης και αυτών που ήρθαν είτε ως κατακτητές είτε ως επήλυδες σ’ αυτήν. 

Ακόμη και αυτή η πολυσυζητημένη Επανάσταση των Ζηλωτών, στα μέσα της δεκαετίας του 1340, που εγκαθίδρυσε ένα λαϊκό καθεστώς στην πόλη για σύντομο χρονικό διάστημα, γίνεται προσπάθεια να καλουπωθεί σε ιδεοληπτικά φληναφήματα περί εγκαθίδρυσης της πρώτης παγκοσμίως «κομμούνας», προσδίδοντάς της αμιγώς ταξικά χαρακτηριστικά. Κανείς όμως δεν αναφέρεται στα κείμενα του Καντακουζηνού, εναντίον του οποίου εκδηλώθηκε το κίνημα, που αποτυπώνει εθνικοθρησκευτικά αλλά και πλατωνικά χαρακτηριστικά σ’ αυτό, στους κινηματίες που μπορεί να ανήκαν ίσως και σε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες, αλλά μετείχαν πράγματι της ελληνικής παιδείας. Ας μας απαντήσουν, λοιπόν, αν ο Ισοκράτης θα τους είναι αποδεκτός μόνο όταν διαστρεβλωμένος εξυπηρετεί τις πολυπολιτισμικές τους ονειρώξεις!

Βασική επιδίωξή μας στην δημοτική μας Κίνηση «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» είναι να ανακτήσει η πόλη την διαχρονική φυσιογνωμία της που δεν είναι άλλη από αυτή της ελληνικής αισθητικής και κουλτούρας, με την ενίσχυση της πνευματικής παραγωγής, με την επιστροφή στην ελληνοκεντρικότητα θεσμών όπως τα «Δημήτρια», με την ανάδειξη των αρχαίων και ορθοδόξων μνημείων του Ελληνισμού στον βαθμό που αυτά συνεισφέρουν καταλυτικά στην διαμόρφωση της ταυτότητας της πόλης, με παράλληλο σεβασμό των πολιτισμικών ιχνών που άφησαν πίσω τους κατακτητές και επήλυδες κάτοικοί της.

Στο πλαίσιο αυτό, θα υλοποιηθεί ένας ευρύς σχεδιασμός για την ανάκτηση της ελληνικότητας:

1) Αντικατάσταση του τοποσήμου της πόλης με την τοποθέτηση επιβλητικού αγάλματος της αδελφής του Μεγ. Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκης, στον χώρο της παραλίας, κοντά στο άγαλμα του Έλληνα στρατηλάτη.
2) Προκήρυξη και κατασκευή του μνημείου Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής
3) Δημιουργία βυζαντινού θεματικού πάρκου στο κέντρο της πόλης και τοποθέτηση του αγάλματος του τελευταίου Έλληνα αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην πλατεία Αγίας Σοφίας.
4) Αρχιτεκτονική παρέμβαση από τον χώρο του λιμένα έως τον Λευκό Πύργο.
5) Θέσπιση διαγωνισμού ελληνικού δημοτικού τραγουδιού. Επαναλειτουργία του συγκροτήματος παραδοσιακών χορών του Δήμου.
6) Ειδικά προγράμματα στους σχολικούς χώρους για την ανάδειξη της ελληνικής σκέψης στα γράμματα και τις τέχνες.
7) Δημιουργία δημοτικών εργαστηρίων τέχνης, με τμήματα όλων των γνωστικών αντικειμένων της.

8) Πολιτική στήριξης του βιβλίου και ενίσχυσης της ανάγνωσης.
9) Επαναφορά των «Δημητρίων» στην ελληνοκεντρική τους έμπνευση και πρακτική. Συνεργασία με ΔΕΘ.
10) Ελληνικές επιγραφές στα καταστήματα με κοινή αισθητική.
11) Αξιοποίηση των δημοτικών ΜΜΕ για την ανάδειξη της σύγχρονης πολιτισμικής δημιουργίας και προσφοράς, προσώπων και φορέων της πόλης.
12) Δημιουργία του Κέντρου Ορθοδοξίας Χερσονήσου του Αίμου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
13)Προγράμματα διά βίου μάθησης για όλη την ελληνική οικογένεια.
14) Ενεργός συμμετοχή των μαθητών μέσα από εργασίες και πρωτοβουλίες σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα. Επιβράβευση της αριστείας.
15) Δημιουργία διασχολικών πρωταθλημάτων και ανάδειξη του μαθήματος της Γυμναστικής στην πραγματική του διάσταση και τον σοβαρό παιδαγωγικό του ρόλο.

Ο Γιάννης Κουριανίδης είναι Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη, Πόλη Ελληνική»

 

Μοιραστείτε