ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
4 December, 2023
ΚεντρικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΓίγαντες της Συντηρητικής Σκέψης: Κομφούκιος

Γίγαντες της Συντηρητικής Σκέψης: Κομφούκιος

Έκλεισαν το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019, 2570 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου φιλοσόφου της Ανατολής, Κομφούκιου. Έτσι εμείς αναδημοσιεύουμε μια μικρή εισαγωγή από ένα κορυφαίο συντηρητικό ηλεκτρονικό περιοδικό της Αμερικής.

του Richard Grigonis

Γνωστός για αιώνες στην Κίνα ως το Πρότυπο Σοφού για 10.000 χρόνια, ο Κομφούκιος, όπως οι σύγχρονοι συντηρητικοί Ράσελ Κέρκ και Τ.Σ. Έλιοτ, έδωσε έμφαση στα “μόνιμα πράγματα” (φράση για τις αιώνες παραδοσιακές αξίες) της κοινωνίας . Ο όρος που χρησιμοποιούσε “γουσάνγκ” η “Πέντε Νόρμες” εκπροσωπούν τις κάτωθι αξίες: τζεν”: η ανθρωπιά, “Αι”: η χρηστότητα, Λι: η τελετουργία η σωστή συμπεριφορά, Τσιχ: οξυδέρκεια, σοφία και Χσιν: η αξιοπιστία

Ο Κομφούκιος προωθούσε την κοινωνική σταθερότητα και τις οικογενειακές αξίες (μια απόχρωση του Τζωρτζ Νίσμπετ) μαζί με την ταπεινότητα, την ειλικρίνεια, την μελετηρότητα και το καθήκον προς την κοινωνία. Ο Χρυσούς Κανών του “Κάνε στους ς άλλους αυτό που θέλεις να κάνουν σε σένα” εμφανιζεται στο μεγάλο του έργο “Τα Ανάλεκτα”

Οι Κινέζοι κομμουνιστές αρχικά απεχθανόταν τον Κομφούκιο και έκαναν τα πάντα για να σβήσουν αυτό που θεωρούσαν ως μια φιλοσοφία από τις μέρες της φεουδαρχίας που ενεθάρρυνε την κοινωνική ανισότητα και παρέμβαινε με την κοινωνική δικαιοσύνη. Παρόλα αυτά η σύγχρονη Κίνα έχει αποκαταστήσει την φήμη του. .

Είναι αλήθεια, πολλές γυναίκες θα θεωρήσουν ότι ο Κομφούκιος παραείναι συντηρητικός με την θεωρία του ότι η υποταγή μιας γυναίκας πρέπει να περνά από τον πατέρα στον σύζηγο και στον γιο. Όμως η τεράστια επίδραση του στην ιστορία της Ασιατικής σκέψης είναι κάτι που κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί.

Πηγή: newsmax.com

Μοιραστείτε