ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
20 July, 2024
ΚεντρικήΙΣΤΟΡΙΑ - ΙΔΕΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑνταπόκριση στην έκθεση με τα Playmobil του 1821 που πραγματοποιείται στην Παλιά Βουλή

Ανταπόκριση στην έκθεση με τα Playmobil του 1821 που πραγματοποιείται στην Παλιά Βουλή

του Σταμάτη Μαμούτου, προέδρου της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο κτίριο της παλαιάς Βουλής. Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σε συνεργασία με ομάδα συλλεκτών και με τη στήριξη της Playmobil, παρουσιάζει την έκθεση που φέρει τον τίτλο Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL.

Συγκεκριμένα, σε ολόκληρη την περίμετρο των διαδρόμων του δευτέρου ορόφου υπάρχουν σκηνογραφημένες μακέτες και διοράματα, τα οποία απεικονίζουν θέματα σχετικά με την Επανάσταση του 1821 και την εποχή της. Οι φιγούρες playmobil που υπάρχουν στα διοράματα είναι κατασκευασμένες ειδικά για την έκθεση, έχοντας ως πρότυπα τα σωματικά και ενδυματολογικά χαρακτηριστικά των ιστορικών πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου.

Την περασμένη Κυριακή, μαζί φίλους, επισκέφθηκα την εν λόγω έκθεση.

Το πρώτο ευχάριστο γεγονός που διαπίστωσα ήταν ο πολύς κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στον εκθεσιακό χώρο. Γονείς με παιδιά, αλλά και συμπολίτες μας μεγαλύτερων ηλικιών, απόλαυσαν την εξαιρετική έκθεση με τις μακέτες και τα playmobil. Δίπλα από τα διοράματα, καθώς και στους τοίχους της περιμέτρου του δευτέρου ορόφου, υπάρχουν αφίσες και πίνακες με πληροφορίες ιστορικού περιεχομένου για τα πολιτικά και τα στρατιωτικά δρώμενα της επανάστασης του Γένους.

Όσον αφορά τις μακέτες και τις φιγούρες μπορώ να πω ότι έχουν δημιουργηθεί με προσοχή και μεγάλη έμφαση στην ιστορική λεπτομέρεια (πράγμα που δεν συμβαίνει με όλα τα συνοδευτικά κείμενα, κάποια απ’ τα οποία έχουν γραφτεί με διάθεση στρογγυλοποίησης). Οι φιγούρες του Γεωργάκη Ολύμπιου, του Πέτρου Μαυρομιχάλη, του Θοδωρή Κολοκοτρώνη, του Δημήτριου Υψηλάντη και όλων των ηρώων του Αγώνα είναι φιλοτεχνημένες με τρόπο που να αφομοιώνει τα γνωρίσματα της εξωτερικής τους εμφάνισης.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι η φιγούρα του Αλέξανδρου Υψηλάντη έχει ένα χέρι και αραιωμένα μαλλιά στο πάνω μέρος του κεφαλιού ενώ εκείνη του Γεωργάκη Ολύμπιου κρατά έναν πυρσό, ανακαλώντας στην μνήμη μας την ανατίναξη της Μονής Σέκου.

Από τις μεγάλες μακέτες προκαλούν θαυμασμό τόσο εκείνη της πολιορκίας της Τριπολιτσάς, λόγω του μεγέθους και των επιβλητικών τειχών της, όσο και αυτή της εξόδου του Μεσολογγίου λόγω της έμφασης στην λεπτομέρεια.
Στην μακέτα της πολιορκίας της Τρίπολης, αν παρατηρήσει κανείς με προσοχή, θα διακρίνει τις φιγούρες του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Υψηλάντη.

Διόραμα της Πολιορκίας της Τριπολιτσας

Από την άλλη, σε εκείνη της εξόδου του Μεσολογγίου η σύγκρουση στην πύλη δημιουργεί θαυμαστή οπτική ένταση και η εισβολή των Οθωμανών στην πόλη έχει σκηνογραφηθεί με απαράμιλλη λεπτομέρεια.
Εξαιρετικές είναι επίσης οι μακέτες που παρουσιάζουν την παράδοση των Οθωμανών στο στρατιωτικό σώμα του στρατηγού Μαιζών, καθώς και την ναυμαχία του τουρκικού στόλου με τους Έλληνες μπουρλοτιέρηδες.

Διόραμα της Εξόδου του Μεσολογγίου

Κορυφαίο, ωστόσο, θεωρώ το διόραμα που απεικονίζει την μάχη του Ιερού Λόχου στο Δραγατσάνι. Οι μαύρες στολές και η σημαία με τον αναγεννώμενο φοίνικα είναι υπέροχες.

Στο τέλος της έκθεσης υπάρχουν άχρωμα σκίτσα ηρώων του ’21 και μαρκαδόροι διαφόρων χρωμάτων, τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μικροί επισκέπτες για να δώσουν την δική τους πινελιά στο αισθητικό συμπλήρωμα των εικόνων. Υπάρχουν επίσης μικρά quiz και ιστορικές πληροφορίες, που προσφέρονται σε ξύλινα παιχνίδια εικόνων (κύβους κλπ). Σε γενικές γραμμές η έκθεση μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.

Στην συνέχεια, μαζί με τους φίλους που επισκέφθηκα την έκθεση με τα playmobil, προλάβαμε να δούμε και τους εκθεσιακούς χώρους του ισογείου της παλαιάς Βουλής. Εκεί φιλοξενούνται εντυπωσιακά εκθέματα. Πανοπλίες, όπλα του 18ου και του 19ου αιώνα, στολές και ρουχισμός των αγωνιστών του ’21, παραδοσιακές φορεσιές, αντικείμενα πολιτικών προσωπικοτήτων το παρελθόντος (ανάμεσα σ’ αυτά και ορισμένα του Ίωνα Δραγούμη), εμβλήματα και πολλά άλλα.

Συμπερασματικά αξίζει να επισκεφθεί κανείς την παλαιά Βουλή αυτή την εποχή. Η έκθεση με τις μακέτες των playmobil είναι υπέροχη και οι υπόλοιποι εκθεσιακοί χώροι έχουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα εκθέματα. Εξάλλου, από το πρωινό άνοιγμα του μουσείο ως το μεσημέρι η είσοδος είναι δωρεάν.

 

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Φ. ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ

Μοιραστείτε