Eπιμέλεια : Γιώργος Πισσαλίδης
Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021 στις 19:30
Κυριακή 17 Οκτωβρίου στις 2021 στις 19:30
Ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζουν την 3η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής, μια εκδήλωση που ολοκληρώνει τον θεματικό κύκλο του ΚΠΙΣΝ Πρόσωπα του Ήρωα που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Περισσότεροι από 100 νέοι μουσικοί και τραγουδιστές, που εμπνέονται από την προσωπικότητα της Δόμνας Σαμίου και τον πολύτιμο θησαυρό που άφησε ως παρακαταθήκη, μεταφέρουν στο σήμερα τους ήχους της παράδοσης.
Άλλοτε με ερμηνείες που πατούν γερά στους παλιούς τραγουδιστές και μουσικούς, και άλλοτε με διάθεση πειραματισμού, ευφάνταστων διασκευών ή ακόμα και νέων συνθέσεων, τα νεανικά μουσικά σχήματα συνθέτουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολυδιάστατο μουσικό μωσαϊκό, αντιπροσωπευτικό της πολύχρωμης εικόνας που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ο μουσικός χώρος που σχετίζεται με τις παραδόσεις του τόπου καθώς και με το πώς αυτές αλληλοεπιδρούν με παραδόσεις γειτονικών χωρών αλλά και με τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση της εκδήλωσης έχει ο Σωκράτης Σινόπουλος, διεθνώς αναγνωρισμένος μουσικός και στενός συνεργάτης της Δόμνας Σαμίου ως το τέλος της ζωής της.
Εμείς ως “Άβαλον των Τεχνών” σας παρουσιάζουμε τα συγκροτήματα της πρώτης ημέρας με στοιχεία και βίντεο:
Ορχήστρα “1919”
Η Ορχήστρα «1919» ασχολείται με τη μελέτη της παραδοσιακής μουσικής του Πόντου. Ιδρύθηκε το 2017 και στεγάζεται στην ιστορική Ένωση Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας, που είναι ο πρώτος ποντιακός σύλλογος που ιδρύθηκε από τους Πόντιους πρόσφυγες μετά την καταστροφή και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα.
Η Ορχήστρα πήρε το όνομά της από το συμβολικό έτος 1919, τότε που ξεκίνησε το πρώτο μεγάλο κύμα των Ποντίων προς την Ελλάδα. Η ονομασία αυτή συμβολίζει την άσβεστη μνήμη για τις πατρογονικές εστίες στον Πόντο και για όσους χάθηκαν άδικα.
Συμμετέχουν
Γιάννης Μιχαηλίδης: τραγούδι
Γιώργος Παπαδόπουλος: ποντιακή λύρα
Αλέξανδρος Μπουρμίστρωβ: ποντιακή λύρα
Χάρης Παπαδόπουλος: πνευστά
Τάσος Σερεμέτης: ούτι
Άννα Τσαγκαλίδη: κανονάκι
Χάρης Καφέτσης: λαούτο
Παύλος Σταματίδης: νταούλι
Φίλιππος Πουρπουτίδης: κρουστά
Ντόϊνα
Το συγκρότημα αποτελείται από τρεις νέους μουσικούς. Ο Παναγιώτης Σάκκουλας στο λαούτο, η Ευαγγελία Κατσιάνη στο βιολί και ο Λουκάς Κολομτσάς στην κιθάρα, εστιάζουν στη μελέτη και την ερμηνεία οργανικών κομματιών της ελληνικής παράδοσης.
Αntimamalo
Οι Antimamalo Band είναι ένα μουσικό σχήμα που ασχολείται με τη ρεμπέτικη και παραδοσιακή μουσική. Η πρώτη μουσική συνάντηση των τεσσάρων μελών του ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2018. Με αφετηρία τα μουσικά βιώματα, τις σπουδές και την καλλιτεχνική αναζήτηση, οι Antimamalo Band προσεγγίζουν με τον δικό τους τρόπο το ύφος των ορχηστρών της Σμύρνης και της Πόλης, το κλασικό ρεμπέτικο τραγούδι, την ελληνική παραδοσιακή μουσική καθώς και νέες συνθέσεις των μελών του σχήματος.
Συμμετέχουν
Κατερίνα Σταθάκη: ακορντεόν, τραγούδι
Νικόλας Σταθάκης: σαντούρι
Παναγιώτης Σταθάκης: μπουζούκι
Φάνης Ζαχόπουλος: κιθάρα, τραγούδι
Πεντόβολο
Σε καθεστώς πολυποίκιλης διάσπασης, το πιο τίμιο για έναν μουσικό είναι να μιλήσει μια γλώσσα στέρεη. Το ν’ αγαπάς την παράδοση οδηγεί στο να φτιάχνεις παράδοση και μάλιστα ελληνική. Γι’ αυτό και το ροκ, ο ψαλμός, τα βαλκάνια όνειρα, η Δύση με την πολυφωνία της, ο γύφτικος καρσιλαμάς συνυπάρχουν και διαμορφώνουν το πολυπρόσωπο Πεντόβολο.
Οι πέντε συνθέσεις που το απαρτίζουν υπακούουν σε μια γεωμετρία αυστηρή με ξέφωτα μεγάλα ψυχεδέλειας και αυτοσχεδιασμού. Τα όργανα (τετράχορδο, ακορντεόν, κρουστά, κοντραμπάσο, καβάλ, φωνή) γίνονται φορείς ενός νέου ήθους, μιας σύγχρονης μυθολογίας και έτσι προκύπτει ένας ήχος πρωτάκουστος.
Συμμετέχουν
Χρήστος Ροζάκης: τετράχορδο, φωνή
Ηλίας Παπαντωνίου: κρουστά
Λουκάς Γιαννακίτσας: κοντραμπάσο
Κάτια Ανδριανάκου: ακορντεόν
Άσμα Cordis
Το μουσικό σχήμα αποτελείται από τέσσερις κοπέλες που μεγάλωσαν στην Αθήνα και συνδέονται με συγγενικούς δεσμούς, αλλά τις ενώνει και η αγάπη τους για τη μουσική, τον χορό και το τραγούδι.
Η κυρίαρχη παρουσία των φωνών στα πολυφωνικά σύνολα ήταν αυτή που τις οδήγησε να δημιουργήσουν το Άσμα Cordis. Επιλέγουν να προσεγγίσουν το ελληνικό παραδοσιακό ρεπερτόριο με μια σύγχρονη πολυφωνική ερμηνεία ενώ ταυτόχρονα είναι ανοιχτές και σε άλλα είδη μουσικής.
Άσμα Cordis σημαίνει «τραγούδι της καρδιάς» (cor -cordis είναι η καρδιά στα λατινικά).
Συμμετέχουν
Άννα-Μαρία Μαρκαντώνη
Γεωργία Παλιούρα
Ειρήνη Αθανασούλα
Μαριάννα Αθανασούλα
Alcedo Folk Band
Η Alcedo Folk Band γεννήθηκε στο τέλος του 2018. Με νέο ήχο και τολμηρές προτάσεις σε γνώριμα και άγνωστα τραγούδια που προέρχονται από τις λαϊκές μουσικές του κόσμου, οι έξι πεπειραμένοι και ήδη καταξιωμένοι μουσικοί επιδιώκουν δυναμική παρουσία στην ελληνική αλλά και τη διεθνή σκηνή της world music. Με μουσικά χρώματα σαν τα πολύχρωμα φτερά της Αλκυόνης της μυθολογίας και διαδρομές από τον Βασίλη Τσιτσάνη μέχρι τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, με πτήσεις χαμηλές από τη Θράκη μέχρι την Ιρλανδία και από το Ισραήλ μέχρι τα Βαλκάνια, ακόμα κι εκεί που η οθωμανική λόνγκα συναντά τις καντάτες του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, οι Alcedo θα είναι εκεί για να μας πουν ότι οι μουσικές έχουν πατρίδα αλλά δεν έχουν σύνορα.
Συμμετέχουν
Μαρία Μιχαλάκα: τραγούδι, βιολί, τζουράς
Στέφανος Χατζηαναγνώστου: φλάουτο
Δημήτρης Κουφαλάκος: φαγκότο, φυσαρμόνικα
Μενέλαος Μωραΐτης: τούμπα, ακορντεόν
Γιάννης Ταυλάς: κιθάρες, τραγούδι, λαούτο
Κώστας Κωνσταντάτος: κρουστά, βιολί, μαντολίνο, τραγούδι
Τζοβαϊρι
Πέντε μουσικοί, πέντε φίλοι που έχουν βαθιές παραδοσιακές επιρροές αλλά και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον ένωσαν το μεράκι τους και δημιούργησαν το δικό τους Τζοβαΐρι, το δικό τους «στολίδι».
Το συγκρότημα ακολουθεί τα κλασικά πρότυπα μιας στεριανής κομπανίας και δημιουργήθηκε πρόσφατα, με αφορμή την 3η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων ‒ Της Τριανταφυλλιάς τα Φύλλα.
Συμμετέχουν
Θωμάς Γρηγορόπουλος: τραγούδι
Γιάννης Δανίτσας: κλαρίνο
Γιάννης Πούλιος: βιολί
Παναγιώτης Σάκκουλας: λαούτο
Αποστόλης Μαυραντζάς: κρουστά
Χαλί Κουαρτέτο
Τέσσερις μουσικοί που μοιράζονται την αγάπη τους για την ελληνική μουσική παράδοση. Εμπνέονται από τη δημοτική μουσική, ενορχηστρώνουν παραδοσιακά κομμάτια αλλά προχωρούν και παραπέρα και δημιουργούν μουσική με το δικό τους προσωπικό ύφος.
Τα λαούτο, το σαντούρι και τα κρουστά είναι όργανα που λειτουργούν πολλές φορές ως «μουσικό χαλί» για τα υπόλοιπα σολιστικά όργανα. Στο Χαλί Κουαρτέτο, αναλαμβάνουν και αυτά ‒μαζί με το βιολί‒ σολιστικό ρόλο στο σχήμα.
Το συγκρότημα είναι νεοσύστατο, δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2020.
Συμμετέχουν
Αντώνης Γκινοσάτης: βιολί
Μαριάννα Σπυράκου: σαντούρι
Χάρης Καψοκέφαλος: στεριανό λαούτο
Παναγιώτης Κορωναίος: κρουστά
Χορωδία του “Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου”
Δημιουργήθηκε το 1993 από τη Δόμνα Σαμίου. Την αρχική σύνθεση αποτελούσαν οι μαθητές της στο παραδοσιακό τραγούδι στα μαθήματα που έκανε στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη. Με την καθοδήγηση της Δόμνας, η χορωδία συμμετείχε σε συναυλίες της και σε ηχογραφήσεις τραγουδιών σε στούντιο.
Μετά τον θάνατό της, τη χορωδία ανέλαβε η συνεργάτιδα της Δόμνας Κατερίνα Παπαδοπούλου και ξεκίνησε η δεύτερη φάση της ιστορίας της. Τα μέλη της επιλέγονται κάθε φορά ανάμεσα από τους μαθητές των μαθημάτων παραδοσιακού τραγουδιού που οργανώνει ο Σύλλογος.
Διδασκαλία, διεύθυνση: Κατερίνα Παπαδοπούλου
Συμμετέχουν: Άννα Αναστασιάδου, Αδαμαντία Βλάμη, Πόπη Δεληγιάννη, Αλέξης Ζαφειρίου, Παναγιώτα Καρανικόλα, Στέλιος Καρανικολός, Γιάννης Κολοβός, Κέλλυ Κυριακοπούλου, Γεωργία Μπινιάρη, Κορνηλία Πετράκη, Αλέξανδρος Πισκιούλης, Γιάννης Πράττας, Μαρίνα Προκοπίου, Φαίη Ρεϊζίδου, Μαρία Σπερδούλη, Αγγελική Σπυριδάκη, Αθανασία Σταθιά, Σοφία Τζένη, Ναταλία Τζένου, Δέσποινα Χαμάλη, Χριστίνα Χρυσάκη.
Κρητική Ζυγιά
Δυο νεαροί μουσικοί από την ανατολική Κρήτη που θέλουν να κάνουν γνωστή τη μουσική παράδοση της περιοχής τους και να αναδείξουν τον διαφορετικό ήχο και τις ιδιαιτερότητες της μουσικής της.
Συμμετέχουν
Μανόλης Λουκάκης: λύρα Κρήτης
Δημήτρηςς Κοκολάκης: λαούτο
Το “Άβαλον των τεχνών” θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες συνεντεύξεις με τον καλλιτεχνικό υπεύθυνο της εκδήλωσης Σωκράτη Σινόπουλο και μερικά από τα ονόματα που παίζουν στην 3η Μουσική Συνάντηση Νεανικών Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής “Της Τριανταφυλλιάς τα Φύλλα”. Μείνετε συντονισμένοι.