ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
24 January, 2025
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΑνακαλύψτε τα νεανικά συγκροτήματα που συμμετέχουν στην 3η μουσική συνάντηση “Της Τριανταφυλλιάς τα φύλλα – Οι νέοι και η Δόμνα Σαμίου” στο ΚΙΠΣΝ. Μέρα B! (φωτό + video) 

Ανακαλύψτε τα νεανικά συγκροτήματα που συμμετέχουν στην 3η μουσική συνάντηση “Της Τριανταφυλλιάς τα φύλλα – Οι νέοι και η Δόμνα Σαμίου” στο ΚΙΠΣΝ. Μέρα B! (φωτό + video) 

  Eπιμέλεια : Γιώργος Πισσαλίδης 

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021 στις 19:30

Κυριακή 17 Οκτωβρίου στις 2021 στις 19:30

 

Ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζουν την 3η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής, μια εκδήλωση που ολοκληρώνει τον θεματικό κύκλο του ΚΠΙΣΝ Πρόσωπα του Ήρωα που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. 

Περισσότεροι από 100 νέοι μουσικοί και τραγουδιστές, που εμπνέονται από την προσωπικότητα της Δόμνας Σαμίου και τον πολύτιμο θησαυρό που άφησε ως παρακαταθήκη, μεταφέρουν στο σήμερα τους ήχους της παράδοσης.

Άλλοτε με ερμηνείες που πατούν γερά στους παλιούς τραγουδιστές και μουσικούς, και άλλοτε με διάθεση πειραματισμού, ευφάνταστων διασκευών ή ακόμα και νέων συνθέσεων, τα νεανικά μουσικά σχήματα συνθέτουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολυδιάστατο μουσικό μωσαϊκό, αντιπροσωπευτικό της πολύχρωμης εικόνας που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ο μουσικός χώρος που σχετίζεται με τις παραδόσεις του τόπου καθώς και με το πώς αυτές αλληλοεπιδρούν με παραδόσεις γειτονικών χωρών αλλά και με τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα.

Σωκράτης Σινόπουλος και Δόμνα Σαμίου

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της εκδήλωσης έχει ο Σωκράτης Σινόπουλος, διεθνώς αναγνωρισμένος μουσικός και στενός συνεργάτης της Δόμνας Σαμίου ως το τέλος της ζωής της. 

Εμείς ως “Άβαλον των Τεχνών” σας παρουσιάζουμε τα συγκροτήματα της δεύτερης  ημέρας με στοιχεία και βίντεο:

 

Oρχήστρα Κέντρου Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης” 

Η Ορχήστρα ΚΕΜΦΑ, γνωστή και ως Ορχήστρα Φοίβος Ανωγειανάκης αποτελείται από νέους μουσικούς που ακολουθούν τα σεμινάρια μουσικών οργάνων και τραγουδιού, τα οποία διοργανώνει από το 1993 το Σωματείο Φίλων του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων.

Η διδασκαλία γίνεται από καταξιωμένους καλλιτέχνες οι οποίοι, μαζί με τους μαθητές της σχολής, συμβάλλουν δυναμικά στην προβολή και διάδοση της μουσικής μας παράδοσης.

Μουσική επιμέλεια: Κώστας Τσαρούχης

Συμμετέχουν

Έφη Πάσιου: βιολί
Νίκος Σαβιδάκης: λύρα
Άσπα Μενεξιάδη: μαντολίνο
Καλλιόπη Κατσαρού: σαντούρι
Εύη Χερουβείμ: σαντούρι
Βασιλική Πάλλα: ούτι
Γιώργος Ευαγγέλου: λάφτα
Γιάννης Πετρόπουλος: λάφτα
Γιάννης Ζοργιάνος: λαούτο
Παναγιώτης Χελιώτης: λαούτο
Μαρία Καλοείδα: κρουστά

Led Seftelin 

Το συγκρότημα εμπνεύστηκε το όνομά του από τους γνωστούς Led Zeppelin, πειράζοντας μια ποντιακή λέξη, τη λέξη «σέφτελος» που σημαίνει «τρελός», και ορίζοντάς την ως δεύτερο συνθετικό. Είναι η «τρέλα» για τη μουσική. Ως σχήμα ξεκίνησε το 2012 με μελωδικά όργανα και αργότερα, το 2017, πήρε τη σημερινή του μορφή.

Με βάση την ποντιακή μουσική παράδοση, το συγκρότημα ασχολήθηκε και με τις μελωδίες της Μικράς Ασίας, τη μουσική της Ανατολής, διασκευάζοντας παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια, μελωδίες του Ross Daly και άλλων.

Συμμετέχουν

Φώτης Κοζυράκης: τραγούδι
Κώστας Φωτιάδης: ποντιακή λύρα
Γιάννης Φωτιάδης: ποντιακή λύρα
Παύλος Φωτιάδης: λαούτο στεριανό
Αλέξανδρος Μιμίδης: πνευστά όργανα, ούτι
Νώντας Κυργιάκης: κρουστά

Ροζέττα 

Το μουσικό σχήμα Ροζέτα αποτελείται από δύο φίλους, φοιτητές του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Κουβαλώντας λαούτα, ούτι, μαντολίνο και τις φωνές τους, δημιουργούν ζυγιές, παίζοντας είτε δικές τους δημιουργίες είτε παραδοσιακά τραγούδια περασμένα από το προσωπικό τους φίλτρο, ενορχηστρωμένα με παραδοσιακό και σύγχρονο ήχο.

Συμμετέχουν

Βασίλης Διαμαντάκης: λαούτο, μαντολίνο
Γιάννης Λαουτάρης: ούτι, λαούτο, φωνή

Ταινία που Έμελλε

Η Ταινία που Έμελλε ξεκίνησε σε σαλόνια και μπαλκόνια σπιτιών και στη συνέχεια στο Underathens. Το 2020 ηχογράφησε τον ομώνυμο δίσκο και, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, πρόκειται για ένα μουσικό έργο αφηγηματικής υφής, πλεγμένο με νήματα ονείρων και ερωτικών αναμνήσεων.

Περιλαμβάνει οχτώ ορχηστρικά κομμάτια και δύο τραγούδια που χαρακτηρίζονται από παιχνιδιάρικα σουρεαλιστική, λυρική διάθεση και σε αφήνουν να επιλέξεις αν έχει όντως νόημα να ξυπνάς από τα όνειρα ή να συνεχίζεις να ταξιδεύεις.

Συμμετέχουν

Κάτια Ανδριανάκου: ακορντεόν
Λουκάς Γιαννακίτσας: κοντραμπάσο
Ηλίας Παπαντωνίου: κρουστά
Ιωάννα Ρήγα: σαντούρι
Χρήστος Ροζάκης: καβάλ, γκάιντα, μπουζούκι

Afasil Trio

Τρία όργανα σολιστικά, ένα κανονάκι, ένα ούτι και μια ηλεκτρική κιθάρα μπλέκουν το χθες με το σήμερα. Ταξιδεύουν από την Κωνσταντινούπολη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας  στην αυλή του Αλή πασά κι από κει στις ταβέρνες και τους μεϋχανέδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Με τα τραγούδια και τους σκοπούς των αρχών του 20ού αιώνα να παίζονται και να τραγουδιούνται σε δύο γλώσσες, ή και περισσότερες, σε μια εποχή αρμονικής συνύπαρξης των απλών ανθρώπων με έντονη συναισθηματική και… ηλεκτρική φόρτιση!

Fasil στην οθωμανική μουσική είναι η σουίτα μουσικών κομματιών. Το λογοπαίγνιο με τη λέξη Afasil  παραπέμπει στην… «αφασία» που δημιουργεί ο απόηχος της μουσικής δημιουργίας των περασμένων, μπολιασμένων με ήχο ηλεκτρικό.

Συμμετέχουν

Αθηνά Κούκη: κανονάκι
Πέτρος Χρηστάκης: ηλεκτρική κιθάρα
Ηλίας Μαρκαντώνης: ούτι

Πεντάηχον

Πέντε ήχοι, πέντε άνθρωποι, πέντε προσωπικότητες. Με μια κοινή συνιστώσα: Την ανάγκη για έκφραση, πειραματισμό, σύνθεση και μουσική συνύπαρξη στον χώρο της λαϊκής κουλτούρας και της ζώσας ελληνικής παράδοσης.

Η μπάντα συστάθηκε και συστήθηκε στο αθηναϊκό κοινό στα τέλη του 2014 και απαριθμεί μέχρι τώρα δεκάδες συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς και μουσικά φεστιβάλ στην Αθήνα, την επαρχία αλλά και το εξωτερικό.

Η εκτενής μελέτη και αναζήτηση των μουσικών ηχοχρωμάτων ανά την Ελλάδα αποτελεί βασική επιδίωξη του σχήματος, με αποκορύφωμα την έμπνευση για σύνθεση. Απώτερος στόχος, η δημιουργία προσωπικού ύφους το οποίο θα αποτελεί γνώρισμα και ιδίωμα του σχήματος προς το ευρύ κοινό.

Συμμετέχουν

Αγγελική Παρδάλη: σαντούρι, τραγούδι
Χάρης Λύγκος: βιολί, φωνητικά
Πάνος Σκουτέρης: πνευστά, τραγούδι
Παναγιώτης Σταθάκης: λαούτο, φωνητικά
Κώστας Καραμέσιος: κρουστά, φωνητικά
Δημήτρης Τούρας: τεχνικός, υπεύθυνος ήχου

Yunive Nive

Yunive nive ονομάζεται ένα ξέφωτο στα ημιορεινά, πάνω από την πόλη των Σερρών. Είναι ένα μέρος συνάντησης φίλων, ένα ησυχαστήριο, ένας τόπος που ακούει όλες τις μουσικές των Yunive Nive.

Το 2019 η Ηλέκτρα Ναούμ (νταούλι) και ο Τάσος Μακρής (γκάιντα)  ξαναντάμωσαν στις Σέρρες και έπαιξαν μαζί στο ξέφωτο. Από τότε συνεχίζουν με πολλή όρεξη για να ανακαλύψουν τις μουσικές του τόπου τους, και όχι μόνο.

Απολαμβάνουν να παίζουν σε παρέες, σε αυθόρμητα γλέντια, σε μαζώξεις, σε τοπικά έθιμα και, ιδιαίτερα, στην ύπαιθρο.

Terra Melodia

Οι Terra Melodia είναι ένα πρωτοεμφανιζόμενο μουσικό σχήμα που τα μέλη του συνδέθηκαν μέσα από κοινά βιώματα στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου.

Σημείο αναφοράς τους είναι η αγάπη για πρωτότυπες εκτελέσεις ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και μουσικής άλλων πολιτισμών, Ανατολής και Δύσης.

Έχουν επηρεαστεί από πολυφωνικά και βυζαντινά ακούσματα ενώ πειραματίζονται με καινότροπες, αρμονικά και οργανικά, διασκευές.

Συμμετέχουν

Καλλιόπη Γρηγοράκη: κανονάκι, νταούλι, φωνή
Σταυρούλα Μάλφα: σαντούρι, νταούλι, φωνή
Ηλίας Μάλφας: βιολί
Δέσποινα Ιεραπετρίτη: φωνή, σάζι
Γεράσιμος Μπέκος: ακορντεόν, φωνή

Χορωδία του “Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου” 

Δημιουργήθηκε το 1993 από τη Δόμνα Σαμίου. Την αρχική σύνθεση αποτελούσαν οι μαθητές της στο παραδοσιακό τραγούδι στα μαθήματα που έκανε στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη. Με την καθοδήγηση της Δόμνας, η χορωδία συμμετείχε σε συναυλίες της και σε ηχογραφήσεις τραγουδιών σε στούντιο.

Μετά τον θάνατό της, τη χορωδία ανέλαβε η συνεργάτιδα της Δόμνας Κατερίνα Παπαδοπούλου και ξεκίνησε η δεύτερη φάση της ιστορίας της. Τ

Διδασκαλία, διεύθυνση: Κατερίνα Παπαδοπούλου

Συμμετέχουν:  Άννα Αναστασιάδου, Αδαμαντία Βλάμη, Πόπη Δεληγιάννη, Αλέξης Ζαφειρίου, Παναγιώτα Καρανικόλα, Στέλιος Καρανικολός, Γιάννης Κολοβός, Κέλλυ Κυριακοπούλου, Γεωργία Μπινιάρη, Κορνηλία Πετράκη, Αλέξανδρος Πισκιούλης, Γιάννης Πράττας, Μαρίνα Προκοπίου, Φαίη Ρεϊζίδου, Μαρία Σπερδούλη, Αγγελική Σπυριδάκη, Αθανασία Σταθιά, Σοφία Τζένη, Ναταλία Τζένου, Δέσποινα Χαμάλη, Χριστίνα Χρυσάκη.

Αθιβολές

Το τρίο Αθιβολές δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2018 με σκοπό την ανάδειξη των ποικίλων ηχοχρωμάτων της Κρήτης και την επανασύσταση της κρητικής μουσικής στο κοινό.
Από τις στειακές κοντυλιές και τον καστρινό πηδηχτό έως τη ρεθεμνιώτικη σούστα και το χανιώτικο ριζίτικο, κύριο μέλημα του σχήματος είναι όχι μόνο να φέρει στο φως κομμάτια του παλαιού κρητικού ρεπερτορίου αλλά και να παρουσιάσει νέες κρητικές συνθέσεις. 

Συμμετέχουν

Μανόλης Μπουνταλάκης: λύρες
Μανόλης Σταυρουλάκης: μαντολίνο
Βαγγέλης Μαμαλάκης: κρητικό λαούτο, κιθάρα
μαζί τους ο Γιώργος Γεωργίου στα κρουστά

 

Το “Άβαλον των τεχνών” θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες συνεντεύξεις με τον καλλιτεχνικό υπεύθυνο της εκδήλωσης Σωκράτη Σινόπουλο και μερικά από τα ονόματα που παίζουν στην 3η Μουσική Συνάντηση Νεανικών Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής “Της Τριανταφυλλιάς τα Φύλλα”. Μείνετε συντονισμένοι. 

Μοιραστείτε