ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
5 December, 2022
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛ«Αγία Κύπρος 204 Πνοές»: Νέα τραγούδια για τους ήρωες της ΕΟΚΑ

«Αγία Κύπρος 204 Πνοές»: Νέα τραγούδια για τους ήρωες της ΕΟΚΑ

Η μελοποιημένη ποιητική συλλογή «Αγία Κύπρος, 204 Πνοές» έχει  θέμα τον απελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α (1955-1959), για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την Ένωση του νησιού με Ελλάδα

Στην κατάμεστη αίθουσα τους «Σπιτιού της Κύπρου» στο κέντρο της Αθήνας, παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας 22/1/2018 το νέο CD της μουσικής τριλογίας του γνωστού μουσικοσυνθέτη Γιάννη Δημητρά «Αγία Κύπρος, 204 Πνοές».

Η μελοποιημένη ποιητική συλλογή «Αγία Κύπρος, 204 Πνοές» έχει  θέμα τον απελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α (1955-1959), για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την Ένωση του νησιού με Ελλάδα. Επικεντρώνεται σε 48  ήρωες του αν   αγώνα, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου.

O Πασχάλης Τσαρούχας ερμηνεύει το τραγούδι αφιερωμένο στον ώρα της ΕΟΚΑ Μιχάλη Παρίδη  (1933-1958) που έπεσε  μαχόμενος κατά των Άγγλων στο χωριό Βάβλα της επαρχίας Λάρνακας.

Το νέο CD  αναφέρεται σε 17 ήρωες του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.  (1955-1959) καλύπτοντας έτσι  μαζί με τον προηγούμενο έργο αθροιστικά  48  ήρωες. Περιλαμβάνεται επίσης τραγούδι με ενσωματωμένα αποσπάσματα της προκήρυξης έναρξης του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.,  σε απόδοση Γιάννη Παπαϊωάννου.

 O Δημήτρης Χιονάς ερμηνεύει το τραγούδι αφιερωμένο στον Σάββα Ροτσίδη  (1935 – 1958) που ήταν αγωνιστής της ΕΟΚΑ και το τελευταίο μέλος της οργάνωσης που σκοτώθηκε από τους Άγγλους.

Το έργο περιλαμβάνει 15 καινούργια τραγούδια  και ερμηνεύονται από Κύπριους και Ελλάδίτες καλλιτέχνες. Συγκεκριμένα : Άνδρος Γεωργίου, Γιάννης Δημητράς, Βασιλική-Μαρία Δημητρά, Νίκος Παπακλεοβούλου, Χρήστος Σίκκης, Κατερίνα Σκορδαλάκη, Πασχάλης Τσαρούχας, Κώστας Χατζηχριστοδούλου και Δημήτρης Χιονάς. Η ενορχήστρωση έγινε από τον Άκη Μελή και έπαιξε μουσικά όργανα ο Δημήτρης Χιονάς.

Στίχοι: Γιάννης Δημητράς, Νίκος Παπακλεοβούλου, Βασιλική – Μαρία  Δημητρά, Θωμάς Αστερίου.

Εισαγωγικά κείμενα: Νίκος Παπακλεοβούλου, Ανδρέας Βοσκός.

Απόδοση κειμένων: Πέτρος Αθανασίου, Κριστιάνα Γεωργίου, Ανδρέας Δημητρόπουλος, Ζαχαρίας Φιλιππίδης, Ανδρέας Χρυσάνθου,  Γιάννης Παπαϊωάννου,  Νίκος Παπακλεοβούλου και η μικρή Παολίνα Α. Χρυσάνθου.

Το CD κυκλοφόρησε με την ευγενική χορηγία του  Νίκο Παπακλεοβούλου, ο οποίος -όπως λέει-    έχει τάξει σαν σκοπό της ζωής του να τιμηθούν οι ήρωες της ΕΟΚΑ και να μάθει ο κόσμος για την δράση και την θυσία τους.

Παράλληλα κυκλοφορεί και από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ, Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα, η συλλογή με όλα τα μελοποιημένα ποίηματα και τις αφηγήσεις που περιέχονται και στους τρεις ψηφιακούς δίσκους. Η  έντυπη έκδοση φέρει τον ίδιο τίτλο  «Αγία Κύπρος, 204 Πνοές» και είναι εμπλουτισμένη και με τα βασικά στοιχεία των ηρώων του έργου.

Πηγή: protothema.gr

Μοιραστείτε