ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
23 April, 2024
ΚεντρικήΙΣΤΟΡΙΑ - ΙΔΕΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΆγνωστοι Γίγαντες της Σύγχρονης Σκέψης: Ο ιστορικός Κρίστωφερ Ντώσον

Άγνωστοι Γίγαντες της Σύγχρονης Σκέψης: Ο ιστορικός Κρίστωφερ Ντώσον

Κλείνουν σήμερα 12 Σεπτεμβρίου 2019, 130 χρόνια από την γέννηση του Κρίστοφερ Ντώσον, σημαντικότατου  ιστορικού κουλτούρας και θρησκείας του 20ου αιώνα, ο οποίος όμως παραμένει άγνωστος στην Ελλάδα. Για αυτόν τον λόγο, ετοιμάσαμε ένα εισαγωγικό άρθρο για έναν από τους μεγαλύτερους παραδοσιοκράτες συγγραφείς του 20ου αιώνα που επηρέασε ανάμεσα σε άλλους τον Τ.Σ. Έλιοτ και τον Άρνολντ Τόυνμπη.

Ο Κρίστοφερ Ντώσον (1889-1970) υπήρξε ιστορικός της θρησκείας και του πολιτισμού, του οποίου η βασική θέση ήταν ότι η θρησκεία είναι μία από τις κινητήριες δυνάμεις της ιστορίας και κρίσιμος παράγοντας στην άνοδο και πτώση πολιτισμών. Προς στήριξη αυτού του επιχειρήματος, κυκλοφόρησε μια εκτενή και βαθυστόχαστη μελέτη της ιστορίας από τους αρχαίους πολιτισμούς στον Δυτικό μεσαιωνικό Χριστιανισμό και τον σύγχρονο κόσμο. Πεπεισμένος των πιθανών μοιραίων αποτελεσμάτων του κοσμικού κράτους (σεκιουλαρισμού) , ο Ντώσον προωθούσε  την μελέτη της Χριστιανικής κουλτούρας ως κύριο στοιχείο σε μια ουσιαστική μελέτη του Δυτικού πολιτισμού.

Η ζωή και η καριέρα του 

Ζώντας σε μια ταραγμένη εποχή της ιστορίας που έγινε μάρτυρας πολλών αλλαγών, ο Ντώσον παρέμεινε σε όλη την διάρκεια της ζωή του, ένας οξυδερκής παρατηρητής των σύγχρονων γεγονότων, προσφέροντας άρθρα σε περιοδικά και γράφοντας βιβλία για κοινωνικο-πολιτικά θέματα, όπως η Θρησκεία και το Σύγχρονο Κράτος» (Religion and the Modern State ) και η «Η κρίση της Δυτικής Εκπαίδευσης» (The Crisis of Western Education).

Γεννημένος στο Χέι ον Γουάι στα Ουαλλικά σύνορα, έζησε σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του στην Οξφόρση, το Γιόρκσάιρ και το Ντέβον. Το 1958 ταξίδεψε στην Αμερική για να αναλάβει την Έδρα Ρομαιο-Καθολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, όπου παρέμεινε μέχρι το 1962, όταν η άρρωστη υγεία του τον ανάγκασε να επιστρέψει στην Αγγλία.

Ο Ντώσον και ο Χριστιανισμός 

Παρόλο που ο ίδιος ήταν ένας αφοσιωμένος Καθολικός, ο Ντώσον ήταν ένας ιδιαίτερα μορφωμένος και ανοικτόμυαλος καθηγητής πανεπιστημίου, του οποίου σκοπός ήταν να φτάσει σέ ένα όσο γίνεται ευρύτερο κοινό μέσω των γραπτών του, με σκοπό να δώσει ερέθισμα για σκέψη σε θέματα που μας επηρεάζουν όλους. Η διαυγής ανάλυση εκ μέρους του των κινητήριων δυνάμεων της παγκόσμια ιστορίας, καθώς και η προάσπιση των προσφορών της Χριστιανικής κουλτούρας στα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής κουλτούρας, του χάρισε πολλούς θαυμαστές, συμπεριλαμβανομένων του ποιητή Τ.Σ. Έλιοτ και του ιστορικού Άρνολντ Τόυνμπη. Ενώ σύμφωνα με τον μελετητή του Μπράντλεϋ Μπίρζερ, ο Ντώσον επηρέασε το θεολογικό υπόβαθρο των έργων του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν.

Ο Κρίστοφερ Ντώσον ήταν ο συγραφέας 22 βιβλίων και αμέτρητων άρθρων. Ανάμεσα στα πιο διάσημα έργα του ήταν:

The Making of Europe (Η δημιουργία της Ευρώπης),
Religion and the Rise of Western Culture (Η Θρησκεία και η άνοδος της Δυτικης κουλτούρας),
Dynamics of World History (Οι δυναμικές της πακόσμιας Ιστορίας) και
Progress and Religion
(Πρόοδος και Θρησκεία).

Έχουν γραφτεί αρκετές βιογραφίες του, συμπεριλαμβανομένου του A Historian and His World: A Life of Christopher Dawson (Ένας ιστορικός και ο κόσμος του : Η ζωή του Κρίστοφερ Ντώσον» γραμμένο από την κόρη του, την εκλιπούσα Κριστίνα Σκώτ.

Όπως γράφτηκε στην «Τζούρναλ οφ Μόντερν Χίστορυ» «Ο Ντώσον κατάφερε να μας υπενθυμίσει την τεράστια σημασία της θρησκείας στην ιστορία του πολιτισμού».

Πηγή: christopherdawson.org.uk

Μοιραστείτε